Reikend tot aan de Hemel

Jaap Burger, beelden
Marjolein van Doorenmaalen, schilderijen en wandsculpturen

In de maand september exposeren Marjolein van Doorenmalen en Jaap Burger hun nieuwste werk voor de derde keer samen in de MLB Galerie. In de installatie van Burger reiken de gestapelde beelden omhoog. Waarheen? Naar de hemel wellicht? Ook bij Van Doorenmaalen lijken de geschilderde huisjes immer naar de hemel te reiken. Een expositie vol beloften.

Materiaal met een ziel
Jaap Burger (Hoorn 1949) laat zijn meest recente ruimtelijk werk zien: houten beelden die gestapeld omhoog reiken. Waarnaartoe wordt niet duidelijk. “We reiken allemaal naar de belofte, het onbekende, altijd hoger, nooit lager”, zegt hij zelf.

Burger werkt overwegend met gevonden hout. Neergezet als grof vuil vond hij onderweg meubels, boekenplanken, tafelpoten: materiaal met een bezieling. Hij laat zich leiden door de vormen die al in het hout aanwezig zijn. Opvallend aan de geëxposeerde installatie is de associatie met “primitieve” kunst. De keuze van het materiaal en de wijze waarop hij de houtbewerking uitvoert, brengen deze primitieve uitstraling als het ware vanzelf met zich mee.

Jaap Burger is opgeleid aan de Rietveld Academie en sinds1981 werkzaam als beeldend kunstenaar in Amsterdam.

Aaibaarheid
Hout speelt ook een belangrijke rol in het werk van Marjolein van Doorenmaalen (Amsterdam 1962). Zij suggereert het in haar schilderijen of gebruikt het letterlijk in haar objecten. Zij wordt geobsedeerd door de structuur van hout, het ritme van bouwmaterialen en de subtiele afwisseling die de lichtval erop teweeg brengt.

Huisjes, in alle verschijningsvormen, is al jaren haar thema. Maar haar recente werk wordt zorgvuldiger opgebouwd met de zogenaamde glaceertechniek, waarin de onderste lagen doorschemeren in de lagen erboven. Ze ambieert nu meer zachtheid in haar schilderijen, ze moeten ‘aaibaar’ zijn. Haar houten objecten zijn spontaner gemaakt en tonen meer speelsheid. De materialen die ze gebruikt, zoals zand, stro, touw, hout en ijzer, vindt ze in de directe omgeving van haar atelier op een boerderij in Abcoude, waar ze ook graag buiten werkt.

Marjolein van Doorenmaalen is in 1988 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam, afdeling Beeldende Vorming. Ze is sinds 1990 werkzaam als beeldend kunstenaar.

Opening vrijdag 1 september van 17.00 tot 19.00 uur
Verrassing want het is de start van ons galerie seizoen. Burger en van Doorenmaalen lichten in ieder geval elk dit nieuwste werk toe.

Kijkzondag bij MLB Galerie op 17 september om 11.00 uur
Een verkwikkende start van je zondag. 

Maak kennis met VTS (Visual Thinking Strategies) en met het werk van de kunstenaars Marjolein van Doorenmaalen en Jaap Burger. De kunstenaars zijn aanwezig.

VTS is een methode waarbij in groepsverband, binnen een vaste structuur, naar kunst  wordt gekeken onder leiding van een gespreksleider, Edith de Jager. Kunst kijken met VTS vereist geen achtergrondkennis, is toegankelijk en heel leuk om te doen.
Wil je mee doen? Reserveer je plek bij ml.boel@planet.nl
Er is plaats voor 8 deelnemers. Vol is vol. De toegang is een vrijwillige bijdrage. Aanvang 11.00 uur. Je koffie en thee staan voor je klaar.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie, www.kunstvandoorenmaalen.nl, www.kunstvanburger.nl, www.beeldenvanburger.webklik.nl