KIJKzondag bij MLB galerie: ‘De interessante zondagochtend’
3e zondag van de maand van 11.00 -12.00 uur. Kijk voor de exacte data op de expositie pagina’s.
 
Maak op deze zondag ook kennis met kunst kijken volgens de methode Visual Thinking Strategies (VTS) en natuurlijk met (de werken en de verhalen van) de kunstenaar van deze expositie.
Koffie en thee en wat lekkers erbij staan voor je klaar.

Kijken naar kunst was nog nooit zo leuk!
Wil jij ervaren hoe verfrissend het is om op een andere manier te leren kijken? Wil jij ervaren hoe inspirerend het is om eens écht de tijd te nemen om te kijken naar een kunstwerk? Wil jij ervaren wat het met je doet als elke individuele inbreng evenveel waard is in een gesprek? En wil je ervaren wat kunst daaraan kan bijdragen? Lees dan verder en schrijf je in voor de KIJKzondag.

Wat is Visual Thinking Stragegies?
Visual Thinking Strategies (VTS) is een methode waarbij in groepsverband, binnen een vaste structuur, naar kunst wordt gekeken. Door de vragen die tijdens het VTS-gesprek telkens weer door de gespreksleider gesteld worden, worden de deelnemers uitgenodigd om actief deel te nemen aan een gesprek over een kunstwerk.

Steeds wordt goed geluisterd naar de inbreng van de deelnemers en deze wordt door de gespreksleider samengevat. Hierdoor voel je je gehoord en erkend en zo ontstaat een veilige sfeer waarin het gesprek plaatsvindt.

Kijken naar kunst vraagt geen achtergrondkennis. Bij VTS gaat het écht alleen om het kijken. Wat je ziet is jouw beleving, dus die is altijd goed. Omdat iedereen kunst op een andere manier interpreteert, bestaan er bij VTS geen foute antwoorden. Jouw beleving kan ook anderen weer op een ander spoor zetten.

Doordat in groepsverband wordt gekeken, word je op andere ideeën gebracht. Dit nodigt uit om zorgvuldiger te gaan kijken, scherper te onderbouwen wat je ziet, je eigen inbreng te heroverwegen en (nog) aandachtiger te luisteren naar anderen.

Het unieke van dit programma is dat iedereen, ongeacht intellectuele ontwikkeling en (culturele) achtergrond, kan deelnemen.
 
Kijken met Edith
Edith de Jager heeft verschillende VTS-trainingen gevolgd en leidt regelmatig VTS-sessies op verschillende lokaties in Nederland. Met haar bekijken we volgens de VTS-methode twee werken van de huidige expositie. Na afloop vragen we de kunstenaar zijn reactie op wat er gezegd is en kunnen de deelnemers alle vragen die ze hebben, stellen aan de kunstenaar.

De ervaring leert dat je door de VTS-methode anders naar een kunstwerk gaat kijken, je ziet meer van de details, van de technieken en je wordt steeds nieuwsgieriger. Hoe leuk is dat?

De bijeenkomst duurt ongeveer 1 uur, maar je kunt zo lang blijven als je wilt. Daarna start je heel wakker en verkwikt je zondag.

Wil je meedoen? Reserveer je plek bij ml.boel@planet.nl
Er is plaats voor10 deelnemers. Vol is vol. De toegang is € 3,00. uur.