KIJKzondag bij MLB galerie: ‘De betere start van je zondag’
Van 16.30 -17.30 uur. Kijk voor de exacte data op de expositie pagina’s.

Maak op deze zondag ook kennis met kunst kijken volgens de methode Visual Thinking Strategies (VTS) en natuurlijk met (de werken en de verhalen van) de kunstenaar van deze expositie.
Koffie en thee en wat lekkers erbij staan voor je klaar.

We nemen de tijd om uitgebreid naar twee werken van de expositie te kijken. Dat doen we op de VTS-manier onder leiding van Edith de Jager.

Kijken naar kunst was nog nooit zo leuk!
Wil jij ervaren hoe verfrissend het is om op een andere manier te leren kijken? Wil jij ervaren hoe inspirerend het is om eens écht de tijd te nemen om te kijken naar een kunstwerk? Wil jij ervaren wat het met je doet als elke individuele inbreng evenveel waard is in een gesprek? En wil je ervaren wat kunst daaraan kan bijdragen? Lees dan verder en schrijf je in voor de KIJKzondag.

Wat is VTS?
VTS is een methode waarbij in groepsverband, binnen een vaste structuur, naar kunst wordt gekeken. De werkwijze wordt als volgt beschreven:
“De gespreksleider initieert een gesprek d.m.v. open vragen die deelnemers stimuleren tot actieve deelname. De deelnemers leren zo nauwkeuriger te observeren, te formuleren en te onderbouwen wat ze zien. Men wordt hierdoor uitgedaagd om zijn/haar kritisch-analytisch denken direct in de praktijk toe te passen. VTS kent geen foute antwoorden, alles wat gezegd wordt is goed. Het VTS-programma werd oorspronkelijk opgezet om het esthetisch begrip te ontwikkelen bij mensen (kinderen) die weinig ervaring hebben met “het kijken” naar kunst.

Het unieke van dit programma is dat iedereen, ongeacht intelligentie en (culturele) achtergrond, kan deelnemen. Er wordt gewerkt met kunst. Naar kunst kijken vereist immers geen achtergrondkennis, is toegankelijk en tijdloos. Ook interpreteert iedere persoon kunst op een andere manier waardoor er geen foute antwoorden bestaan.”

Kijken met Edith
Edith de Jager heeft verschillende VTS-trainingen gevolgd. Met haar bekijken we intensief een of twee werken van de huidige expositie. Dat duurt maximaal een half uur. Na afloop vragen we de kunstenaars hun reactie op wat gezegd is en kunnen de deelnemers alle vragen die ze hebben stellen aan hen.

De ervaring leert dat je door met de VTS-methode naar een kunstwerk te kijken, meer ziet van de details en van de technieken en dat je steeds nieuwsgieriger wordt. Hoe leuk is dat?
De bijeenkomst duurt ongeveer een uur. Daarna start je heel wakker en verkwikt je zondag.

Wil je meedoen? Reserveer je plek bij ml.boel@planet.nl
Er is plaats voor 8 deelnemers. Vol is vol.
Gedurende de periode dat we rekening moeten houden met besmetting door het Coronavirus, worden de KIJKzondag via ZOOM georganiseerd.