“6 X ABSTRACT”

Verscheidenheid in abstractie

De Onafhankelijken, non-figuratief werk
Ada van Wonderen, Anneke Dammers, Beatrice van der Meer, Gerben van der Meer, Marina Wortel, Roland Broekhuis        

Kom binnen in de schatkamer van de abstracte kunst. Hoe verscheiden kan abstract zijn? 6 x Abstract = 100 of nog meer mogelijkheden. Zes kunstenaars van kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken exposeren in april in de MLB Galerie met hun non-figuratieve werk. Kom bekijken hoeveel weglaten kan toevoegen en op hoeveel verschillende manieren dat kan. Verschillende achtergronden en uitgangspunten, denk- en werkprocessen, materialen en technieken leveren een schat aan abstracte kunst op.  Het laat u nadenken over de essentie van kunst en leven.

In de voetsporen van Mondriaan en Pollock
Strakke, zwarte horizontale en verticale lijnen op een witte achtergrond en rode, gele en blauwe vlakken: meer had modernist Piet Mondriaan uiteindelijk niet nodig om zich uit te drukken. Deze pionier van de abstracte kunst vormt een voorbeeld voor Beatrice van der Meer. Kleur, ritme, licht en duidelijkheid vormen de ingrediënten voor haar veelzijdige werk.

Het werk van Marina Wortel doet denken aan een andere grote naam in de wereld van de abstracte kunst: Jackson Pollock. In zijn drippaintings gooide hij verf, emotie en soms wat sigaretten as op het doek. In Wortels avontuurlijke en eigenzinnige schilderijen, tekeningen en collages vinden we grillige regelmaat en optische diepte.     

In de wolken
Roland Broekhuis en Gerben van der Meer laten de kijker stilstaan. Stilstaan bij het feit dat je meer bent dan alleen je lichaam, bij wat je plek is in het grote geheel. De zinderende schilderijen van Roland Broekhuis vormen een zoektocht naar structuren en energie.

De onvoorspelbare landschappen van Gerben Van der Meer worden vanzelf abstract, want dit is hoe hij zijn omgeving ziet ‘van beneden en tegelijk van bovenaf.’ Starend naar zijn doeken kun je in de verte, de wolken, de ruimte en de stilte verdwijnen.

Een steen die zit    
“Kijk mama, een steen die zit.” En met één klap was verwoord waar ik mee bezig ben. Ik dank de kleine kijker voor zijn moeiteloos rake en spontane commentaar. Het is inmiddels mijn lijfspreuk.’ vertelt beeldhouwster Ada van Wonderen. Ze gaat uit van wat de steen al is en voegt haar eigen werkelijkheid toe. Ook Anneke Dammers probeert in haar abstracte, ‘Aboriginal’-achtige werk zo dicht mogelijk bij het ruwe materiaal te blijven, daarmee treedt ze buiten de kaders van haar klassiek scholing.

MLB Art talk op zondag 19 april van 14.00 – 16.00 uur
Op  19 april zal de MLB ART talk plaatsvinden. De MLB-talk is het gesprek met de kunstenaars over hun werk: de achtergrond en het creatieproces van het werk. Kom daarvoor op zondag 19 april van 14 tot 16 uur luisteren naar en praten met de kunstenaar, tijdens een vraaggesprek geleid door de galeriehoudster Marie-Louise Boel. Er is een beperkt aantal plaatsen. Reserveren noodzakelijk. Aanmelden kan door te mailen naar ml.boel@planet.nl

Voor meer informatie over het werk:  www.deonafhankelijken.nu

Meer info: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie,