U wordt verwacht

Marianne Schuit, schilderijen

 

Ik neem u mee

We wandelen over het pad waar van alles kan gebeuren

En steeds staan we stil bij emoties en kleuren

Sprookjes van 1000 en 1 nacht

U wordt verwacht

Met dit gedichtje nodigt de Amsterdamse kunstenares Marianne Schuit u uit om haar schilderijen te komen bekijken in de MLB Galerie. De expositie omvat haar meest recente werk: grafisch, precies, compleet abstract, terwijl toch alle werken gevoel uitdrukken.

Marianne Schuit maakt al kunst sinds haar tiende toen ze thuis een eigen kamer kreeg en van haar oom een kist met olieverf. Geïnspireerd door de mappen van Openbaar Kunstbezit die haar vader meebracht van de uitgeverij, ging ze meteen aan de slag: ‘alsof er een startschot was afgegaan’.

Schuit had er nog nooit van gehoord dat je van tekenen en schilderen je beroep kon maken, maar toen een tekenleraar haar aanraadde naar de Rietveld Academie te gaan, sprak het idee haar enorm aan. Ze belandde op de avondopleiding en daar begon ‘het grote avontuur van de wording van mijn schilderkunst’. Haar stijl ontwikkelde zich geleidelijk van figuratief naar abstract omdat ze ontdekte dat ze zich daar beter in kan uitdrukken.

 

Schuit werkt intuïtief. Het begint in haar hoofd met een beeld dat zij uittekent. Ze laat de tekening dan een tijdje liggen: is het wat? hoe groot zal ik het maken? wat past er het beste bij? Zo heeft zij dus van elk schilderij een tekening. Tijdens het werken verandert het oorspronkelijke beeld niet.

Marianne Schuit voelt zich verwant met Mondriaan, maar vindt haar werk veel meer emotioneel geladen in vorm en kleur.

Opening zondag 8 april van 15.00 tot 17.00 uur
Feestelijke opening, want het is jàren geleden dat Marianne Schuit haar werk liet zien. Kunsthistoricus Dineke Huizenga laat haar licht schijnen over de expositie. Huizenga heeft samen met Schuit de expositie samengesteld en ingericht.

MLB Kijkzondag op zondag 22 april van 11.00 tot 12.00 uur
Maak kennis met VTS (Visual Thinking Strategies) en met het werk van Marianne Schuit. De kunstenaar is zelf aanwezig. VTS is een methode waarbij in groepsverband, binnen een vaste structuur, naar kunst wordt gekeken, onder leiding van een gespreksleider, Edith de Jager. Kunst kijken met VTS vereist geen achtergrondkennis, is toegankelijk en heel leuk om te doen. Een verkwikkende start van je zondag! Meedoen? Reserveer op ml.boel@planet.nl. De toegang is een vrijwillige bijdrage (ca. € 2,50). Koffie en thee staan klaar.

 

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie, www.delaatstestap.nl.