Deelnemers vertellen het zelf

Hanneke Bakker,

beeldhouwwerk, keramiek

Ik maak mensfiguren en organische vormen uit klei en steen. Ik doe dit al sinds mijn 17de, geïnspireerd door mijn leraar handenarbeid van mijn opleiding tot kleuterleidster. Daarna heb ik vele cursussen model-boetseren en beeldhouwen gevolgd.

Wat er zo fijn aan is om te doen? Het zoeken naar vorm, zowel in het materiaal als in de ruimtes eromheen. Als ik aan het beeldhouwen ben, vergeet ik alles. Alleen de vorm telt. Mijn droom is ooit nog eens een groot beeld uit steen te hakken ergens midden in de natuur. Wel met een klein huisje in de buurt voor mijn natje en droogje…

Ik vind het heel leuk dat mijn beeldjes in de tuin van de MLB Galerie komen te staan. Bij mij staan ze ook buiten tussen de bloemen en de planten, net als de beelden van Barbara Hepworth in Cornwall.

Greet Beerents, schilderijen

Ik ben 96 jaar en heb afgelopen juni voor het eerst geëxposeerd, bij de dokters op het Paramariboplein. Dat had ik nooit gedacht dat ik dat nog eens zou doen. Ik heb al 25 jaar les bij Niek Bruinzeel in Nieuw Vredenburg. Van hem leerde ik tekenen. Steeds overdoen. Maar het is er toch van gekomen: ik heb het geleerd. Het is ongelooflijk wat je allemaal kunt leren!

Het bos, bloemen, landschappen, paddenstoelen zijn mijn inspiratie. Soms zie ik een mooie foto in een blad, die neem ik dan mee om na te schilderen. Vaak in mijn eigen kleuren. Omdat dat hele fijne werk niet meer gaat, maak ik de laatste tijd hele kleurige fantasiefiguren.

Intussen ga ik nog steeds naar schilderles. Dan ben je er even uit en ziet andere mensen.

Margreet Bloemers, inkttekeningen

 

In Den Haag geboren en in Haarlem getogen, volgde ik na de middelbare school de docentenopleiding NS (textiele werkvormen) . Daar werd ook veel aandacht geschonken aan tekenen en aquarelleren. Bij gebrek aan werk ging ik rond mijn dertigste de opleiding tot verpleegkundige doen, een oude liefde met meer mogelijkheden wat werk betreft.

Ik begon tijdens dat werk het creatief bezig zijn echter steeds meer te missen en ging schilderen, nu met olieverf en de laatste jaren werk ik met pen en Oost-Indische inkt. Ik werk onder vakkundige leiding met anderen in een atelier. De ideeën komen voornamelijk uit de natuur en uit wat ik om me heen zie, thuis of op reis. Ik schilder en teken ter plekke, uit herinnering, naar model of naar aanleiding van gemaakte foto’s.

Het belangrijkste voor me is het vastleggen van de indruk die het onderwerp maakt. Ik probeer het karakteristieke ervan, de sfeer, weer te geven door techniek, kleur- en materiaalgebruik. Soms wordt het met mijn oude liefde textiel gecombineerd.

Ik hoop hier nog heerlijk heel lang mee door te kunnen gaan!

Joke Engel, borduurwerkjes

Als kind al hield ik van dingen maken: poppenkleertjes naaien, kleien, knutselen. Dat heb ik van mijn

moeder. Zij organiseerde weleens een knutselmiddag voor kinderen uit de straat. Toen ik 16 was heb ik een borduurwerk gemaakt van het Rembrandthuis. Dat heeft jarenlang bij mijn ouders aan de muur gehangen. Sinds een jaar of 10 ben ik weer aan het borduren geslagen. Kleine werkjes meestal. Ik maak ook wel eens iets voor een bruiloft of een geboorte. Deze keer heb ik ‘Artis-dieren’ gemaakt: een zebra, een dromedaris, een orang-oetan- moeder met kind, pinguïns, een olifant en een neushoorn. De patronen komen op één na uit een boekje dat ik kreeg van Daisy tijdens de Buurtexpo 2017

Dineke Huizenga, fotografie

St. Non’s Well, acryl, 20 x 30 cm, 2017

 

Als meisje van 6 wist ik dat ik over de wereld zou gaan reizen en veel bijzondere plekken zou bezoeken en inspirerende mensen ontmoeten. En zo is het gegaan.

Voor de expositie koos ik een foto van een moment dat gedeeld wil worden. De foto is genomen bij St. Non’s Well (de bron van sint Non), een vrouwelijke bron die zou zijn ontsprongen op een stormachtige nacht rond 500 n. Chr. toen Non hier het leven schonk aan haar zoon David. Er worden aan het water genezende krachten toegeschreven. De bron en het heiligdom liggen aan St. Brides Bay, langs het Pembrokeshire kust pad in Wales. David werd patroonheilige van Wales en in 1120 heilig verklaard.

De foto toont niet de bron zelf maar het gebied eromheen. Op de achtergrond zie je de muren van de tempel van St. Non, links de baai en de zee. De hele plek was zo overweldigend, dat valt eigenlijk niet te vatten in een foto.

Carla Kok,

gehaakte kettingen, poppetjes en beestjes, ansichtkaarten

Ik heb mijn hele leven lang al geknutseld. Ook met andere materialen. Zo heb ik een tijd quilts gemaakt, maar met de naaimachine werken doe ik niet meer. Ik zit meestal ’s avonds te knutselen: een beetje bijkomen van de dag en de zinnen verzetten. Soms zie ik ergens iets leuks en dan ga ik heel goed kijken hoe ik dat zou kunnen maken. Of ik verzin zelf iets. Ansichtkaarten maken doe ik vaak met iemand anders samen: mijn nichtje of een buurvrouw. Ik ontwerp en knip en vouw ze zelf van allerlei soorten papier. Maar laatst vond ik bij mijn moeder nog speciale vellen met afbeeldingen die je uitknipt en stapelt. De laatste tijd ben ik ook bezig met foto’s maken en afdrukken.
Anne-Miek Kruuk,

schilderijen en keramiek

“Blauw is de kleur van de hemel, de verte, het verlangen, de oneindigheid” . Dit zijn woorden van Yves Klein. Hij associeerde de kleur blauw met de zee en de hemel, daar waar de levende natuur en tastbare natuur het abstracts te noemen zijn.

De schilderijen van Yves Klein, Mark Rothko en Willem de Koning zijn een onuitputtelijk bron van inspiratie voor mij. Organische vormen in de natuur maar ook de architectuur hebben een magische aantrekkingskracht. Met de handen in de klei komen daar vanzelf ronde vormen uit naar voren

Josien Lanting, keramiek

 

 

Ik werk – als uit de hand gelopen hobby – met keramiek. Dat is klei met glazuur. Als kind was ik al creatief. Ik vond het gewoon leuk om te doen, ontspannend. Het hele proces van keramiek intrigeert me. Als eerste een vorm bedenken en maken in zachte klei. Daarvoor moet je ook de techniek kennen want anders krijg je breuken of krimpen. Dan de oven stoken en later glazuren opbrengen. Het is een vrij technisch proces. Het geheel is interessant en blijft uitdagen. Ook omdat er zoveel mogelijk is met klei en glazuur.

Ik maak van alles: vrolijke en kleurrijke objecten geïnspireerd op de natuur, dieren, planten, mensvormen. Ik maak ook wel gebruiksvormen maar niet vaak. Dit doe ik al bijna 25 jaar.

Wat ik nog graag wel zou willen doen is het combineren van klei met andere materialen. Misschien nog wel eens zelf glazuren maken. En misschien ooit glassmelten want dat kan ook in een keramiekoven.

Yvonne Plandsoen, 3D-kaarten

Mijn zuster maakte ook kaarten en wilde het met mij samen gaan doen. Maar ik ben gewoon alleen begonnen en vond het meteen zo leuk dat ik er niet meer mee ben gestopt. Ik doe het nu drie jaar. Het is rustgevend om te doen, je laat je gedachten los.

Ik ontwerp alles zelf en verzin elke keer wat anders. Dan ga ik uitzoeken wat ik wil gebruiken. Ik maak ook vaak dingen op bestelling, bij een jubileum, Abraham Gezien of Valentijnsdag. Het is erg leuk als je af en toe wat verkoopt.

Mieke de Rijk, recycled textiel

Ik was voorheen docente beeldende vorming en nu ben ik beheerder van textielwerkplaats (G)een Kunst Aan. Ik houd me bezig met diverse technieken, waarvan op dit moment werken met de naaimachine de hoofdzaak is, ook qua lesgeven.

Ik maak allerlei attributen van oude wollen dekens. Dat kunnen kussen zijn of beesten of tasjes. Oude afgedankte kleedjes, gehaakt of geborduurd, krijgen een andere functie: een slinger of een tas.

Ik ben hier nu zo´n jaar of drie mee bezig. Ik vind vooral het scheppen van nieuwe dingen het leukste wat er is. Gebruik maken van iets dat al bestaat en daar een nieuwe functie aan geven geeft mij voldoening, daar word ik blij van. Ik zie voortdurend dingen die ik zou willen doen of maken, maar kom gewoon tijd te kort.

Joop Souverein, etsen, zeefdruk

 

Ik ben min of meer een oudgediende van de MLB Galerie. Ik maak foto´s van de exposities voor de website en doe al jaren mee met de buurtexpositie en de kerstpopup. Sinds een jaar of zes maak ik acrylschilderijen, etsen en zeefdrukken. Mijn inspiratiebron en onderwerp zijn dieren en heel speciaal vogels. Wat ik graag nog weleens zou willen doen is een beeld maken.
Frea Spanjaard, sieraden

 

 

Ooit raakte ik in twee weken vijf oorbellen kwijt. Toen ben ik ze zelf maar gaan maken. Ik wist er helemaal niks van, heb mezelf alles aangeleerd. Ik houd van dingen heel precies doen, goed afwerken, er een harmonieus geheel van maken. Dat heb ik waarschijnlijk van mijn ouders: moeder was coupeuse, vader machinebankwerker. Hij maakte als hobby ook sieraden van titanium.

Mijn inspiratie begint bij wat ik vind: een kraal, een bedel, een stukje steen. Ik koop het materiaal vooral in Griekenland. Mijn sieraden hebben dan ook een mediterrane inslag. Ik vind dat ik er best wel goed in ben: kleuren combineren, gevoel voor verhoudingen, steeds iets nieuws proberen. Dat geeft voldoening en op sommige dingen ben ik ben ik echt trots. Ik doe het voor mezelf en ik ben dan ook dicht bij mezelf.

Ariadne Verheij, speksteen

Ik heb altijd in het MBO gewerkt als docent beeldende vakken. Bij mijn afscheid kreeg ik een dag ‘spekstenen’. Dat vond ik zo’n ontdekking, ik werd erdoor gegrepen. Ik doe dit nu drie jaar en beleef er erg veel plezier aan.

Bij elke nieuwe steen ben ik benieuwd wat het eindresultaat zal zijn.

Ik maak geen plan van tevoren maar het ontstaat onder mijn handen.

Dat heet ‘taille direct’ weet ik inmiddels. Bij het schuren komen alle geheimen van de steen tevoorschijn. Het is elke keer echt een verrassing hoe de steen er uit komt te zien en welke patronen en kleuren het prijsgeeft.

Toen ik een tijdje bezig was, hoorde ik dat mijn werk in de richting van Barbara Hepworth ging. Verder gaat elke overeenkomst mank. Ik ben naar een tentoonstelling van haar in het Kröller Mollermuseum geweest. Zij maakt echt prachtig werk wat mij enorm aanspreekt en inspireert.

Ik ben nog lang niet uitgekeken op speksteen en hoop mij nog veel verder te ontwikkelen, maar het belangrijkste voor mij is het plezier dat ik eraan beleef.

Ik vind het enig om aan deze tentoonstelling mee te doen en ben erg benieuwd naar het werk van de anderen

Anneke Wins, brei- en haakwerk

Op lange winteravonden pka ik brei- of haakpennen en ga aan de slag. Ik doe dit al heel lang, met het gevolg dat mijn schuur begint dicht te slibben met al deze hisvlijtproducten. Ik heb inmiddels genoeg dekens, plaids, kussenovertrekken en dassen om mijzelf en vrienden en kenissen warm te houden.

Verder ga ik mij ook regelmatig te buiten aan de kruissteek en het maken van kunstwerkjes. Ik maak deze voor mijzelf, als cadeautjes of eventueel in opdracht.

Wat is hier allemaal zo leuk aan? Ach, het houdt je van de straat en geeft fleur aan het interieur. Nieuwgeborenen uit de buurt  inspireren mij vaak tot het maken van wiegendekentjes of kussentjes met naam.

Ook schilder ik graag. Ik heb een cursus gedaan schilderen volgens de zogenaamde Rembrandt

Anneke Zonneveld, vogels

Sinds ik een jaar of 10 geleden een paar vogelcursussen heb gedaan, heb ik een passie voor vogels. Zo kwam ik op het idee om vogels te gaan schilderen. Dat doe ik nu een jaar of 6, het maakt me blij en ontspannen. Ik schilder huis- en tuinvogels op doekjes, doosjes en dienblaadjes, tot nu toe heel precies. Ik wil oefenen met een wat lossere hand te werken, zoals de raaf is geschilderd.