Deelnemers vertellen het zelf

Anneke Zonneveld, vogels, acryl op doek
Sinds ik een jaar of 10 geleden een paar vogelcursussen heb gedaan, heb ik een passie voor vogels. Zo kwam ik op het idee om vogels te gaan schilderen. Dat doe ik nu een jaar of 6, het maakt me blij en ontspannen. Ik schilder huis- en tuinvogels op doekjes, doosjes en dienblaadjes, tot nu toe heel precies. Ik wil graag oefenen met een wat lossere hand te werken.
Greet Beerents, schilderijen

Ik ben 97 jaar en heb vorig jaar voor het eerst geëxposeerd, bij de dokters op het Paramariboplein. Dat had nooit gedacht, dat ik dat nog eens zou doen. Ik heb al ruim 25 jaar les bij Niek Bruinzeel in Nieuw Vredenburg. Van hem leerde ik tekenen. Steeds overdoen. Maar het is er toch van gekomen: ik heb het geleerd. Het is ongelooflijk wat je allemaal kunt leren!

Het bos, bloemen, landschappen, paddenstoelen zijn mijn inspiratie. Soms zie ik een mooie foto in een blad, die neem ik dan mee om na te schilderen. Vaak in mijn eigen kleuren. Omdat dat hele fijne werk niet meer gaat, maak ik de laatste tijd kleurige fantasiefiguren.

Intussen ga ik nog steeds naar schilderles. Dan ben je er even uit en zie je andere mensen.

Carla Kok, handpoppetjes, kaarten

 

Ik heb mijn hele leven lang al geknutseld met allerlei soorten materialen. Zo heb ik een tijd lang quilts gemaakt, maar met de naaimachine werken doe ik niet meer. Ik zit meestal ’s avonds te knutselen: een beetje bijkomen van de dag en de zinnen verzetten. Soms zie ik ergens iets leuks en dan ga ik heel goed kijken hoe ik dat zou kunnen maken. Of ik verzin zelf iets.Op babybezoek kwam ik op het idee van de handpoppetjes.
Joke Engel, borduurwerkjes

Als kind al hield ik van dingen maken: poppenkleertjes naaien, kleien, knutselen. Dat heb ik van mijn moeder. Zij organiseerde weleens een knutselmiddag voor kinderen uit de straat. Toen ik 16 was heb ik een borduurwerk gemaakt van het Rembrandthuis. Dat heeft jarenlang bij mijn ouders aan de muur gehangen. Sinds een jaar of 10 ben ik weer aan het borduren geslagen. Kleine werkjes meestal. Ik maak ook wel eens iets voor een bruiloft of een geboorte. Deze keer heb ik ‘oude favorieten’  geborduurd: parkietjes en poezen, en ook wat nieuwe dieren zoals een pandabeer, een pinguin en schildpadden. De patronen komen onder andere uit een boekje dat ik kreeg van Daisy tijdens de Buurtexpo 2017.

 

ellen tekent

ellen is tekenaar en illustrator. Met heldere lijnen (fijn pennetje & aquarel) tekent zij het alledaagse. De onderwerpen vindt zij in en om het huis. Haar werk is kleurrijk en warm van toets. Naast beeldend werk en toegepaste illustraties (o.a. kaarten, labels, opschrijfboekjes) geeft ze workshops ‘Art Journaling’ in Amsterdam (Stadsdeel de Baarsjes) en op Texel.

ellen: “Ik werkte 25 jaar in het kunstvakonderwijs en als psychomotorisch therapeut in de zorg. Daarna nam mijn leven een bijzondere wending waardoor ik mij afvroeg: wat wil ik nou eigenlijk ècht in het leven? Mijn Art Journal wees me de weg. Het is een ideale methode daar achter te komen: een rustplek, toevluchtsoord, niks-moet-alles-mag-boek…”

ellen is geboren en getogen in de buurt, ze woont er, werkt er, sport samen met buurtgenoten en ze doet dit jaar voor het eerst mee aan de MLB Buurtexpo: “Ik hou erg van de buurt en ik voel me vereerd dat ik mee kan doen aan de Buurtexpo.”

Dennis van Beek, tekeningen

Ik woon in de Baarsjes en schilder en teken voor m’n plezier. Het liefst maak ik portretten van iconen, mensen of figuren die er toe doen en die iedereen kent zoals Eberhard van der Laan en John Lennon. Ik vind  het heerlijk om te experimenteren met verschillende technieken. Ik zou nog heel graag meer met fotografie doen. Wat ik leuk vind aan de buurtexpo is het contact met andere buurtbewoners.

 

Jogi Gillis, schilderijen, tekeningen

 

 

Ik ben  geboren in Suriname en kwam in 1980 naar Nederland als jonge jazzmuzikant. Ook nu nog ben ik bezig als componist/arrangeur van Caraïbische jazz. Als percussionist heb ik in verschillende muziekgroepen gespeeld, o.a. op het North Sea Jazz Festival.
Al heel jong begon ik in Suriname zwart/wit pentekeningen te maken en muurschilderingen, zowel vrij werk als voor de reclame. Sinds kort heb ik het tekenen en aquarelleren weer opgepakt. Wat ik hier exposeer kun je zien als een compilatie van 40 jaar leven in Nederland.
Linda Zeelig, sieraden

Ik borduur en weef met kralen. Ik hou van kralen in alle soorten en maten. Ik werk met hele kleine rocaillekralen, Swarovski-elementen, edelstenen, schelpen, parels en Tsjechische kralen, maar ook met knopen, opnaaistenen en alles wat je kan rijgen of vast kan naaien. Ik word er blij van.

Als kind was ik al geïnteresseerd in kralen en deed ik aan rijgen en weven. Sinds een paar jaar is de liefde voor kralen weer opgebloeid.

Ik ga wel uit van een idee of thema, maar reageer op wat er gebeurt, waardoor ik nooit helemaal vast zit aan een ontwerp. Ik laat me leiden door kleur, vorm en structuur. Kraal voor kraal wordt op textiel geborduurd en er worden verschillende weeftechnieken gebruikt. Hierdoor vertelt ieder sieraad een eigen verhaal. Soms zit er meer dan honderd uur arbeid in een sieraad.

Om op deze manier aan het werk te zijn, is zowel meditatief als prikkelend.

Ik vind het leuk om dit via de Buurtexpo met anderen te delen.

 

 

 

Margreth Hoek, dubbel breiwerk

De drakensjaal is een uit de hand gelopen proeflapje voor een drakentrui voor mijn zoon. Wij delen een passie voor draken en voor zijn verjaardag zou ik een drakentrui voor hem breien… Dubbel breien is een mooie techniek waarbij je een tweekleurig patroon kunt breien met twee voorkanten, maar niet geschikt voor een trui, die wordt loodzwaar.

Als klein meisje leerde mijn oma mij breien en mijn moeder breide warme vesten voor mij. Als ik brei voel ik me met hen verbonden. Breien maakt me gelukkig, het zachte materiaal, de kleuren, het uitdenken van wat je wilt maken en hoe je dat voor elkaar krijgt, de draad die door je handen glijdt en na veel tijd en toewijding is je werk af. Deze passie deel ik met een paar buurtbewoners en we vormen een pop-up breiclub.

Ik doe niet mee aan deze expositie om mijn werk te verkopen, maar om anderen te inspireren. Als je de sjaal wilt nabreien, is er een foto beschikbaar met het telpatroon.

 

Joop Souverein, vogels, diverse technieken

Mijn hobby’s zijn slapen, lezen en schilderen. Met schilderen ben ik pas 8 jaar geleden begonnen. Ik ben een autodidact die tekent en schildert en aquarellen, etsen en zeefdrukken maakt. Steeds een andere techniek gebruiken houdt het spannend. Ik had eigenlijk 20 jaar geleden moeten beginnen, dan had ik nu beelden gemaakt.

Van origine ben ik fotograaf en in mijn werk zie je die fotografische blik wel terug, denk ik. Ik maak nooit een achtergrond omdat ik het beeld op zich zo interessant vindt. Op internet zoek ik naar vogels of andere beesten die ik zou willen fotograferen, maar dan schilder, teken of druk ik ze dus.

Ik hou van vogels en van giraffen. Van kraaien en kauwen in het bijzonder, zeker sinds ik werken met potlood en houtskool heb ontdekt. Bovendien vind ik het buitengemeen aardige vogels. Vogels staan op een bepaalde manier, kijken op een bepaalde manier, houden hun nek op een bepaalde manier. Daar hou ik van.

René Wagenaar, meubels

 

Ik woon al bijna 20 jaar in de Baarsjes, vlakbij het Mercatorplein. Samen met mijn vrouw Margreth en zoon Stern bewonen we een ruime étage met ook plek voor een hobbykamer. Daar maak ik zelf meubels, bij voorkeur met hout dat ik eerder bij het grof vuil heb gevonden. Een belangrijke hulp bij het meubelmaken is de tafelcirkelzaagmachine. Ik heb ook een handfreesmachine en nog wat ander elektrisch gereedschap. Verder worden de beitel, de zaag, en een kleine handschaaf veel gebruikt.

Meubel maken is mijn hobby. Ik ben leraar wiskunde. Ik werkte jarenlang op het 4egymnasium, maar sinds dit jaar ben ik overgestapt naar een middelbare school in Nieuw-West. Verder ben ik actief in de bewonersgroep Mercatorstraat Mooi. De bewonersgroep faciliteert het inrichten van eigen stoep- en boomtuintjes door de bewoners.

 

Ronald M.Offerman, etsen, multimedia, poëzie

In 1956 geboren in de Kinkerstraat, woon en werk al mijn hele leven in de stad, de laatste 15 jaar in de Baarsjes. Ik ben dichter, liedjesmaker, muziektheatermaker. Ik schilder, teken, schrijf columns, organiseer dichtmiddagen en optredens. Eigenlijk probeer ik zoveel mogelijk te doen waar ik plezier in heb. Eerst is er niets en dan is er wel iets. Dat geeft me het gevoel dat ik iets nuttigs doe.

Mijn beeldend werk bestaat uit schilderijen en etsen van Amsterdam, maar ik maak ook veel zelfportretten. Ik zou graag hele grote schilderijen willen maken, maar omdat ik geen atelier heb komt  dat er niet van. Onlangs heb ik een poëziebundel uitgegeven met 100 gedichten uit de Baarsjes. Daaruit draag ik een aantal voor tijdens de opening van de Buurtexpo.

Ik doe mee aan de Buurtexpo omdat het leuk is om iets in de buurt te doen, maar ook om te zien wat er zoal leeft in de buurt qua kunst en andere kunstenaars. En natuurlijk om mensen uit de buurt te ontmoeten.

Samma Mutsaers, inkt op papier

 

Mijn werk vindt zijn oorsprong in velerlei disciplines zoals dans, muziek, poëzie. Via kleuren vindt er een vertaling plaats naar vorm.

Waar ik naar streef is in het moment te leven en te creëren. Goede leermeesters daarbij zijn kinderen. Ik werk dan ook graag met kinderen. Hun opgaan in het moment, de totaliteit waarmee ze dingen doen inspireren mij. Dat vind je terug in mijn werk.

Ik heb de kunstacademie en een dansexpressie-opleiding gedaan en verschillende theatervormen beoefend zoals straattheater, beeldend theater en mime.

Soxna Fall, objecten

Diverse en verschillende soorten en maten afval- en restmateriaal fascineren me mateloos. Structuur en vorm van de schijnbaar waardeloze, afgedankte materialen zelf inspireren mij tot het maken van mijn vrije werk. Het diverse materiaal daagt me uit verschillende technieken te (leren) gebruiken.

Zoals het materiaal deel uit maakt van een kringloop, zo heeft ook mijn werk zijn kringloop:

ONTSTAAN – BESTAAN – VERGAAN

www.soxnafall.nl

Storm Everts (2006), tekeningen

 

Een van mijn grootste hobby’s is tekenen – overigens naast skateboarden, gamen, pianospelen en van alles en nog wat knutselen. Ik woon met mijn ouders en twee katten hier in de buurt en ga dit jaar beginnen in de brugklas van het 4e Gymnasium.

Het mooie van tekenen en schilderen is dat je wat je in gedachten hebt, zelf op papier kan zetten. Ik haal mijn inspiratie uit boeken en plaatjes of op internet. Vooral Pinterest is een handige website: binnen een bepaald thema kun je veel goede ideeën opdoen.

Ik heb tekenles gehad bij de Artis Ateliers en dit jaar heb ik striptekenen gevolgd bij de KunstSchool op Zolder. Cartoons tekenen is een van mijn favorieten maar voor de Buurtexpo heb ik vooral gewerkt met druipende afbeeldingen en regenboogkleuren. Ik vind het bijzonder om mijn tekeningen ook aan anderen te kunnen laten zien. Wat ik nog zou eens willen maken in de toekomst? Graffiti! Dat lijkt mij echt vet cool.