Breipatroon ” Drakensjaal”

Margreth Hoek

page1image37733184

Deze drakensjaal is een uit de hand gelopen proeflapje voor een drakentrui die ik als verjaardagscadeau voor mijn zoon zou breien. Mijn zoon en ik houden van drakenverhalen, -tekeningen en -films dus ik zocht een drakenpatroon op Ravelry. Maar bij veel gebreide drakensjaals zie je een draak van kop tot staart. Ik wilde een drakenkop aan beide uiteinden van de sjaal en ben zelf een telpatroon gaan ontwerpen. Op internet vond ik een tattoo van een drakenkop met vlammen. Deze heb ik aangepast en vertaald naar een teltekening en uitgebreid met nog meer vlammen. Ik krijg veel complimenten voor deze sjaal vandaar dat ik het oorspronkelijke telpatroon beschikbaar stel.

Veel breiplezier,

Margreth

Techniek: Materiaal: Samenstelling: Pendikte:
Gewicht: Looplengte: Afmeting sjaal: Extra:
Niveau: Dubbel breien,; Whirl Blackberry Mint Chip van Scheepjes
60% Katoen x 40% Acryl

3 mm of kleiner
Rondbreipen of pennen met een punt aan beide uiteinden.
215 gram
1000 meter (ik had nog materiaal over)
175 x 17 cm
Twee pennenstoppers, zodat je steken niet van de naald vallen als je breit of als je werk weglegt
Ervaring met breien. Je moet kunnen opzetten, afhechten, breien met twee draden.

Over dubbelbreien
Dubbel breien is een techniek waarbij je tegelijkertijd de voor- en achterkant breit. Beide kanten zien eruit als tricot breiwerk en het kleurpatroon van de voorkant is het spiegelbeeld van de achterkant.

In dit patroon leg ik niet uit hoe het dubbelbreien precies in zijn werk gaat. Ik beschrijf hoe je het telpatroon breit. Voor de instructie van de dubbelbreitechniek verwijs ik je naar YouTube waar je makkelijk filmpjes vindt die deze techniek demonstreren. Mijn voorkeur gaat uit naar Very Pink. Zij geeft duidelijke uitleg en bondige demonstraties. Het is wel in het Engels.
https://verypink.com/2011/06/08/double-knitting/

Materiaalkeuze
Het idee van een dubbelgebreide drakentrui is met dit proeflapje verworpen. Voor een sjaal is de dubbelbrei techniek perfect, maar een trui zou te dik en zwaar worden. Wil je ander materiaal gebruiken, kies dan wel voor licht materiaal met vergelijkbaar gewicht en lengte van de draad als de Whirl. Met dit materiaal valt de sjaal mooi om je hals en kan je er nog een knoop in leggen. Bij dikker en zwaarder materiaal wordt het gebreide materiaal te massief en zwaar. Kies ook voor contrasterende kleuren zodat het patroon goed tot zijn recht komt.

Voorbereiding
De whirl van scheepjes is een mooi zacht materiaal met prachtige kleurenverloop. Om het constaterend effect van de kleur te versterken heb ik de Whirl van scheepjes opgedeeld in twee gelijke bollen. Een bolletje opgerold vanaf de buitenkantdraad en een vanaf de binnendraad. Om de bolletjes gelijk te krijgen heb ik ze gewogen op de weegschaal.

Vervolgens heb ik één van de bolletjes opnieuw opgewonden. Op deze manier kon ik beginnen met een paarse en een turquoise draad, twee kleuren met een sterk contrast.

Proeflapje in dubbelbrei techniek
Brei met dubbelbrei techniek een proeflapje. Zet van 40 steken op en brei 20 pennen en kijk welke pendikte past bij jouw breistijl. Let op door deze

techniek kan je losser of juist vaster gaan breien. Zelf heb ik dit proeflapje overgeslagen, maar ik heb de eerste versie van mijn sjaal na 10 cm moeten uithalen omdat het breiwerk te los en doorzichtig werd. De steken sloten niet mooi aan. Op een kleinere pen kreeg ik een mooier resultaat.

Opzetten
Kijk voor het opzetten: https://verypink.com/2011/06/08/double-knitting/
Het telpatroon bestaat uit 38 steken. Ik heb links en rechts drie 3 steken toegevoegd als kader voor het patroon. Dit kader kun je naar behoeven aanpassen om de sjaal breder te maken.
Zet voor elke kleur 44 steken op: is 88 totaal.
Als je een bredere sjaal wilt, kun je een even aantal steken toevoegen van beide kleuren. Dus 50 als je zes steken naast het patroon wilt hebben, in totaal 100 steken.
Breien onderrand zonder telpatroon
Brei 10 cm of als je dat mooier vindt meer zonder patroon.

Je zult merken dat je breiwerk een soort washandje wordt, met twee losse lapjes die aan de onderkant en aan de zijkant aan elkaar vastzitten. Pas als je het telpatroon gaat breien, ontstaat er in het middengedeelte een verbinding tussen de voor- en achterkant.
Start telpatroon eerste drakenkop
Hieronder vind je op drie pagina’s het telpatroon. Het zijn drie vellen en hetpatroon begint op de laatste pagina. Zo kun je van onder naar boven breien en zicht houden op het gehele patroon.
Begin met het telpatroon op de laatste pagina en brei vanaf rij 0. Let op, ik heb tijdens het breien de kop met een pen langer gemaakt omdat die zo mooier werd. Dit is met grijspotlood bijgetekend.
Brei tot en met rij 52. Ga naar het vervolg van het telpatroon op de voorafgaande bladzijde.
Let op dat het telpatroon mooi aansluit en brei rij 53 tot en met 111 van onder naar boven.

page4image48076032

Ga naar de voorafgaande pagina en brei rij 112- 165 van onder naar boven.
Voor het middenstuk zijn er twee opties een deel van het patroon herhalen of Freewhelend vlammen breien.

Optie A: Middenstuk vlammen volgens patroon
Het laatste patroondeel vanaf rij 111 tot en met 165 kun je herhalen.
Voor de opgegeven lengte herhaal je dit tweemaal. Wil je het vaker herhalen, weeg dan af en toe je bolletjes zodat je weet wanneer je de helft van je materiaal hebt gebruikt en een inschatting kunt maken wanneer je moet beginnen aan het telpatroon van de kop.

Optie B: Middenstuk Freewheelend vlammen breien
Op dit punt ben ik gaan freewheelen omdat ik genoeg had van het tellen. Al breiend heb ik de vormen van de vlammen bedacht en aangepast. In mijn sjaal op de foto op de voorkant van dit patroon zijn de vlammen in het midden dus wat wilder, dan op het telpatroon.
Je kunt natuurlijk zelf gaan ook freewheelen. Zorg dat je op een gegeven moment weer aansluiting vindt bij het telpatroon zodat de twee drakenkoppen hetzelfde blijven.

Start patroon spiegelbeeld van drakenkop
Volg nu het telpatroon van boven naar beneden van pen 110 terug naar rij 0.

Breien onderrand
Brei aan het eind vanje sjaal hetzelfde aantal cm of pennen zonder patroon als aan het begin van de sjaal.
Kant je werk af
Zoek een filmpje op internet voor hoe je dubbelbreien afkant. Het is niet lastig, maar er zijn een paar kleine dingen waarop je moet letten voor het beste resultaat.

page5image48114752

page6image37620160

page7image37699216

page8image37730736