Schilderen? Natuurlijk!

Cootje Buisman

“Het wordt kleurrijk als ik iets maak.”
 Van 4 tot en met 26 maart exposeert Cootje Buisman schilderijen en werk op papier. De titel van de tentoonstelling verwijst naar het feit dat schilderen is wat ze altijd had willen doen. Als kind spaarde ze al plaatjes van kunst, maar pas na een studie kunstgeschiedenis kwam ze met haar werk als coördinator kunst, in contact met kunstenaars. Ze realiseerde zich dat ze net als zij aan de slag wilde om haar droom te verwezenlijken. Nog tijdens haar studie maakte ze kennis met de schilders van de kunststroming De Bergense School. Sindsdien sprak het expressionisme haar altijd aan door de vrije manier van werken:“je kunnen uitleven”.

Cootje Buisman (is) verrast
Inspiratie voor haar werk doet Cootje Buisman veelal op in de natuur. Ze ziet iets wat ze mooi vindt – bijvoorbeeld de nerven in een grote steen – en gaat daar in haar hoofd mee aan de slag: ze neemt foto’s, knipt er stukken uit, kijkt, denkt na, abstraheert en werkt het beeld uit. Kleur is een belangrijk element in dit ontstaansproces. Als ze schildert, werkt ze dan ook graag met een paletmes. De onverwachte kleurencombinaties die ontstaan in de met het mes op elkaar aangebrachte lagen verf, zijn iedere keer weer een blije ontdekking.

Verrassend zijn ook de vervreemdende aspecten die soms in haar werk opduiken: een tijger in een vredig dorpje, een slang op een sofa. Inspiratie hiervoor komt uit het magisch realisme in het werk van Giorgio de Chirico, Carel Willink en Edward Hopper. Cootje Buisman houdt van de spanning die zulke ‘ongerijmde’ beelden oproepen.

De expositie als try-out
Bij de MLB galerie vertoont Cootje Buisman pastels en gemengde techniek – papier op papier, beschilderd met aquarel en acryl. Ook zijn er schilderijen op basis van uitgewerkte foto’s, bijvoorbeeld van gebladderde fresco’s die zij de oorspronkelijke kleuren teruggeeft. Het verbindende thema in de expositie is kleur.

Cootje Buisman exposeerde voor het laatst in 2009. Nu, zes jaar, later, wil zij haar werk opnieuw laten zien om te ervaren wat het met de mensen doet en met haarzelf en hoe ze daarmee verder wil. We zijn benieuwd wat we over twee jaar van haar te zien krijgen!

Opening op zondagmiddag 6 maart om 15.00 uur met jazzy gitaarmuziek
De opening vindt plaats op zondag 6 maart van 15.00 tot 17.00 uur. Galeriehouder Marie-Louise Boel zal de expositie inleiden en er is gitaarmuziek van de Australische muzikant Sam Shine, bandlid van The Habits en Hans Schaap, lid van de band Cheerful Fruitflies. Zij spelen muziek in de stijl van Django Reinhardt, bossa nova en andere jazz klassiekers.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie