Carro Project

Italiaans-Nederlandse groepsexpositie: Barbara Busetto (it), Cesare Badini (it), Dino de Simone (it), Etty Elbaz Griffioen (nl), Urit Luden (nl), Paolo de Nevi (it)

Curator: Gabriella Anedi

De Amsterdamse kunstenaars Etty Elbaz Griffioen en Urit Luden hebben samen met vier Italiaanse kunstenaars in de zomer van 2015 in Carro (Italië) deelgenomen aan de achtste editie van het artist in residence project Dalle contea di Levante. Na exposities in Italië ontvangen Elbaz Griffioen en Luden nu hun Italiaanse collega’s in Nederland van 3 t/m 30 januari in de MLB galerie.

De expositie
De expositie geeft een afwisselend en kleurrijk beeld van wat de kunstenaars hebben gezien en ervaren tijdens hun verblijf in Carro. Met behulp van totaal verschillende technieken als, aquarellen, fotomontages, collages en zelfs borduurwerk wordt de bezoeker een veelzijdige blik gegund op dit mooie en authentieke stukje Italië. Wonderlijk is ook dat het ondanks de verschillende stijlen (abstract en figuratief, im- en expressionistisch) zichtbaar en voelbaar blijft dat het steeds om hetzelfde landschap gaat.

Dalla contea di Levante
Het behoeft geen verwondering te wekken dat de regio Ligurië al eeuwenlang grote aantrekkingskracht uitoefent op kunstenaars. Schilders, dichters en intellectuelen hebben hun indrukken op vele manieren vastgelegd, daarbij vooral geïnspireerd door de kleurrijke Ligurische kust. In de streek ten noorden van de kust ligt Carro in een gelaagd berglandschap met een paar kleine dorpjes met huizen in pasteltinten en markante kerken, in verfijnde harmonie met de natuur. Het is de bedoeling van Dalla contea di Levante om een verzameling actuele kunstwerken geïnspireerd op dit gebied aan te leggen. Sinds 2003 worden elk jaar kunstenaars uit een ander land uitgenodigd om in Carro te verblijven en te werken.

Opening op zondag 3 januari om 15.30 uur
De expositie wordt geopend door filosofe en kunstenares Brit de Jong. Zij heeft zo’n 25 jaar als koordirigente en pianolerares gezworven tussen Italië en Amsterdam. Tijdens deze reizen heeft zij het gebied waarin Carro ligt vele malen doorkruist. Via Etty Elbaz Griffioen maakte zij kennis met het Carro Project.

MLB Art Talk op zondag 17 januari van 12 – 14 uur
Tijdens de MLB Art Talk kunnen belangstellenden in een informele sfeer onder leiding van galeriehouder Marie-Louise Boel van gedachten wisselen met Elbaz Griffioen en Luden over hun werk. De art talk vindt plaats op zondag 17 januari van 12.00 tot 14.00 uur. Er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan door te mailen naar ml.boel@planet.nl

‘Carro Project ’
De Amsterdamse kunstenaars  Etty Elbaz Griffioen en Urit Luden hebben als artists in residence deelgenomen aan de achtste editie van het project “Dalle contea di levante” (Carrro Noord-Italië) in de zomer van 2014. Het was voor hen een korte maar intensieve ervaring die overweldigend was.
Elbaz Griffioen en Luden ontvangen nu hun italiaanse collega-kunstenaars uit hetproject in MLB galerie.

De streek rond Carro, in de Italiaanse bergen ten noorden van de Ligurische kust, is een mooi en inspirerend gebied: een gelaagd berglandschap met een paar kleine dorpjes met huizen in pasteltinten en markante kerken, in verfijnde harmonie met de omliggende natuur.

Het was geen verrassing om te horen dat de regio Ligurië al eeuwenlang een aantrekkingskracht heeft op kunstenaars. Schilders, dichters en intellectuelen hebben hun indrukken van Ligurië vastgelegd in vele kunstwerken. Hun aandachtrichtte zich hierbij vooral op de fascinerende en intens kleurrijke Ligurische kust. De bergen ten noorden van deze kust hebben veel minder tot artistiekeinspiratie geleid.

Dalla contea di levante’ – Het artist in residence-project van Carro is begonnen in 2003. De bedoeling is om een verzameling van actuele kunstwerken rond het thema Carro te creëren. Elk jaar worden kunstenaars uit een ander land uitgenodigd om in Carro te verblijven en te werken. Deze bezoeken worden gevolgd door groepstentoonstellingen in Italië en in de landen van oorsprong van de bezoekende kunstenaars.

De kunstwerken die uit dit project zijn voortgevloeid, zijn al op verschillende plaatsen tentoongesteld. Ook werk van de Italiaanse gastheren was daar te zien:
– In de Torre dei Doganiere-galerie in Sestri Levante (Ligurië), met ter plaatse gemaakte schetsen (zomer 2014).
-In het Palazzo Facie Rossi in Sestri Levante (Ligurië), met nieuw werk geïnspireerd op Carro (zomer 2015).
In januari 2016 wordt het project gepresenteerd in de MLB galerie in Amsterdam.

Curator: Gabriella Anedi