De Verwondering

Tine van Wijk, schilderijen, foto’s, gedichten

Pas toen de woorden besloten te dansen met het beeld
En het beeld in de woorden bleek te schuilen,
Begon mijn verwondering vorm te krijgen.

Popup expositie bij de MLB Galerie aan het begin van de decembermaand: Tine van Wijk exposeert voor het eerst in haar leven. Kort, maar wel hevig: naast de schilderijen en foto’s van deze 82-jarige Amsterdamse kunstenares zijn er elke middag presentaties en voordrachten. Maar vier dagen! Mis het niet!

Tine van Wijk

De vraag ‘hoe chocola van de wereld te maken’ houdt Tine van Wijk al sinds zij een kind was bezig. Daarom is zij gaan schrijven. Zij vindt de wereld behoorlijk gek en dus boeiend genoeg om zich er dag in dag uit over te verbazen. Maar woorden bleken uiteindelijk niet genoeg om haar verwondering te uiten. Beweging, muziek, dans, zang, tekenen, schilderen, fotograferen, video’s maken waren nodig om tot volle bloei te komen en te durven exposeren. Toen zij vastliep in haar leven, kwam ze terecht bij Gestalttherapie en werd later zelf therapeut. Een nieuwe wereld ging voor haar open toen ze begon te beseffen dat Gestalt haar uitnodigde om zichzelf tot expressie te brengen.

Raadselachtig
Het werk van Tine van Wijk gaat altijd over ‘het leven leven’ – dus eigenlijk over het proces – en de verwondering die zij elke dag ervaart. Woord en beeld zijn daarin onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijzelf  heeft haar werk altijd nogal raadselachtig gevonden. Niet echt mooi, ook niet lelijk, wel altijd boeiend. Maar de vraag was of dit voor anderen herkenbaar zou zijn. Dat zij nu toch exposeert heeft te maken met de bewustwording dat het tijd wordt: anders is het te laat!

Opening donderdag 29 november van 17.00 tot 19.00 uur
Tine van Wijk draagt gedichten voor die ze bij haar werk gemaakt heeft of andersom.  Gedichten waardoor haar werk tot stand kwam.

MLB Kijkzondag op zondag 2 december van 11.00 tot 12.00 uur
We nemen de tijd om intensief naar twee werken van deze expositie te kijken. De kunstenaar iszelf aanwezig.VTS (Visual Thinking Strategies) helpt ons om dieper op het werk van Van Wijk in te gaan. VTS is een methode waarbij in groepsverband, binnen een vaste structuur, naar kunst wordt gekeken, onder leiding van een gespreksleider, Edith de Jager.  Kunst kijken met VTS vereist geen achtergrondkennis, is toegankelijk en heel leuk om te doen. Een verkwikkende start van je zondag! Meedoen? Reserveer op ml.boel@planet.nl. De toegang is een vrijwillige bijdrage (bv. € 2,50). Koffie en thee staan klaar.

Voor meer informatie:www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie, www.dewalvistinevanwijk.nl,