Deelnemers vertellen het zelf

Danica Olujic, brei- en haakwerk

Ik ben in Bosnië geboren en heb daar als juf op de basisschool les gegeven. Twintig jaar geleden ben ik vanwege de oorlog met man en kinderen naar Amsterdam gekomen. Ik ben nu als vrijwilliger leidster van de hobbyclub breien in de Hudsonhof. Andere hobby’s van mij zijn lezen, koken en handwerken.

Ik doe graag mee aan de buurtexpo omdat ik mijn hobbyclub wat meer bekendheid wil geven. Misschien lijkt het iemand van de bezoekers leuk om mee te doen in de Hudsonhof.

Daphne van Dijk, beschilderde stenen

In het dagelijks leven ben ik journalist. Mijn grote hobby is, zoals dat zo mooi heet, fröbelen: knutselen, prutsen, beetje tekenen, schilderen. Als ik maar met mijn handen bezig ben. Bij de KunstSchool op Zolder volg ik tekenles.

In de zomer van 2017 ben ik begonnen met het beschilderen van stenen tijdens onze vakantie aan de Franse rivier La Drôme. Alle stenen in de Buurtexpo komen uit die regio. Voor het beschilderen gebruik ik acrylstiften. Het fijne van daarvan is dat de verf snel droogt.

Momenteel maak ik voornamelijk tafereeltjes van Amsterdamse grachtenpanden, omdat ik als Amsterdammer de binnenstad waanzinnig mooi vind. Wat mij fascineert is dat de grachtenpanden honderden jaren oud zijn, maar de stenen uit de Drôme, met soms zelfs nog een fossiel erop, een veelvoud daarvan.

Dennis van Beek, schilderijen

Ik was al een tijdje mijn inspiratie kwijt en vond het tijdens de coronaperiode terug door op bezoek te gaan bij het Van Gogh Museum en wat van zijn techniek af te kijken. Hij maakte één schilderij per dag met olieverf nat-in-nat. Ik was heel benieuwd hoe hij dat deed. Van Gogh schilderde eerst het onderwerp en daarna de rest eromheen. Met behulp van kleine streepjes bereikte hij dat unieke effect waarbij kleuren met elkaar mengen. Iedereen kent het geel in zijn schilderijen, maar paars zit ook echt overal in. Het olieverfschilderij `Van Gogh´ dat ik gemaakt heb is geïnspireerd op zijn kleuren van en hoe hij het licht uitbeeldde en de wind in de bomen.

Het werk Catface is ook een schouwspel vol kleuren, maar iets moderner. Andere schilderijen zijn geïnspireerd op de tattoo glitterplaatjes van mijn dochter en op oude Windowsplaatjes die o.a. als voorbeeld worden gebruikt door Bansky en Warhol. Zij geven daar vaak een eigen draai aan. Zo zit ook in mijn werk De Stier een grapje verborgen.

Voorlopig heb ik weer inspiratie genoeg. Al mijn werk in de Buurtexpo is nieuw en vers gemaakt.

Joke Engel, borduurwerkjes

Als kind al hield ik van dingen maken: poppenkleertjes naaien, kleien, knutselen. Dat heb ik van mijn moeder. Zij organiseerde weleens een knutselmiddag voor kinderen uit de straat. Toen ik 16 was heb ik een borduurwerk gemaakt van het Rembrandthuis. Dat heeft jarenlang bij mijn ouders aan de muur gehangen. Sinds een jaar of 10 ben ik weer aan het borduren geslagen. Kleine werkjes meestal. Ik maak ook wel eens iets voor een bruiloft of een geboorte. Deze keer heb ik gekozen voor spreuken die tot troost of aanmoediging kunnen zijn in deze bizarre tijden.

Borduren gaat langzaam, maar als je zelf het ontwerp maakt, gaat het nog langzamer. Je maakt het jezelf te moeilijk of het blijkt niet te kloppen en je kan alles weer uithalen. Het blijft fijn om te doen, maar daardoor heb ik dit jaar maar enkele werkjes.

e l l e n   t e k e n t

ellen is in deze corona tijd veel thuis in haar atelier op het Mercatorplein. Daarom is haar thema voor de MLB-Buurtexpo dit jaar ‘happiness is homemade’. Anders gezegd: ‘geluk is zelfgemaakt’. Veel mensen zijn door de corona meer thuis aan het breien, bakken en klussen geslagen. Met het ‘droommeisje’ van ellen kun je ook zelf aan de slag. Een kop koffie of thee erbij… Wat wil een mens nou nog meer? De dubbele kerstkaarten zijn er ook weer dit jaar, met lekker veel ruimte om te schrijven.

ellen is tekenaar en illustrator in De Baarsjes. Zij tekent het alledaagse met een fijn pennetje en aquarel. Haar werk is kleurrijk, fijn en warm van toets. ellen geeft vanuit haar atelier online workshops ‘art journaling’ (tekenen, schilderen, droedelen en handletteren) met als thema ‘Wat wil ik echt?’

Ben je geïnteresseerd? Mail naar: ellentekent@gmail.com

Emmy Schrempft, aquarellen met fineliner

Ik heb jarenlang als grimeur gewerkt en daarna lesgegeven op diverse middelbare scholen. Al vanaf mijn jeugd tekende ik veel en sinds mijn pensioen ben ik met aquarelleren begonnen, iets wat ik vroeger een moeilijke techniek vond. Het is fijn om transparant te werken en tekenen met een fineliner vind ik een prettige manier om dingen helder weer te geven.
Ik vind tekenen en schilderen een meditatieve bezigheid. Mijn inspiratie kan overal vandaan komen zoals uit de natuur of uit kleurencombinaties. Schilders die ik bewonder zijn Floris Verster, Andrew Wyeth, Jan Mankes en Helene Schjerfbeck.
Dit is de eerste keer dat ik exposeer. Het is een uitdaging om mijn eigen werk te laten zien aan derden. Ik heb mijn hele leven veel gefotografeerd en zou mijn oude foto’s, vooral uit de jaren ‘70, nog eens willen exposeren. Maar ik ben nog niet klaar met aquarellen maken.
Frea Spanjaard, sieraden

Sinds 1982 woon ik al in De Baarsjes. Vandaar ook dat het zo leuk is om mee te doen met de Buurtexpo. Het is een manier om bekende en onbekende buren te ontmoeten en om samen met de andere deelnemers ons werk te tonen en te laten schitteren.

De aanleiding om sieraden te gaan maken was dat ik jaren geleden in korte tijd elke keer oorbellen kwijtraakte en daarom zelf begonnen ben met simpele oorhaakjes en glaskralen. Maar ik kreeg de smaak te pakken en ben verder doorgegaan met halfedelstenen. Voor hun werking had ik altijd al liefde en interesse. De afgelopen paar jaar kwamen daar werken met koperdraad, hoe te hameren en oxideren e.d. bij. Het leerproces is leuk en geeft veel voldoening. Ik doe het voor mezelf en ben dan ook dicht bij mijzelf.

Linda Zeelig, sieraden

Ik hou van kralen, in alle soorten en maten. Ik werk graag met rocaille kralen, Swarovski elementen, stenen, schelpen, (nep)parels, Tsjechische kralen. Maar ook met knopen, opnaaistenen en alles wat  je maar kan rijgen of vast kan naaien. Ik word er blij van.

In mijn vrije werk gebruik ik kralen als een teken- en  schildermedium. Ik ga wel uit van een idee of thema, maar reageer op wat er gebeurd, waardoor ik nooit helemaal vast zit aan een ontwerp. Ik laat me leiden door kleur, vorm en structuur. Kraal voor kraal wordt op textiel geborduurd en er worden verschillende weeftechnieken gebruikt. Hierdoor vertelt ieder sieraad een eigen verhaal.

Tijdens deze buurtexpositie laat ik sieraden in verschillende weeftechnieken zien.

Margreth Hoek, collages

Collages maak ik associatief. Ik zoek beelden die passen bij een gevoel of bij een woord waarvan ik de betekenis wil verkennen. Uren kan ik bezig zijn met het samenvoegen van de verschillende beelden. Deze collages hangen thuis aan de muur.
Tijdens de intelligente lockdown maakte ik de collage Verlangen naar buiten voor het buurtbord. Het zoeken en ordenen van beelden maakt dat ik de tijd vergeet. Dat gaf me rust in deze periode waarin veel onzeker en anders was. In december maak ik voor het buurtbord altijd een collage met een wens voor de buurt. Speciaal voor de buurtexpositie maak ik twee collages rond het creëren, inspireren, ruimte zoeken, nieuwe ruimtes maken en verbinding maken.
Mieke de Rijk, recycled textiel

Ik was docente beeldende vorming en nu ben ik beheerder van textielwerkplaats (G)een Kunst Aan.Ik houd me bezig met diverse technieken, waarvan op dit moment werken met de naaimachine de hoofdzaak is, ook qua lesgeven.

Ik maak allerlei attributen van oude wollen dekens. Dat kunnen kussens zijn of beesten of tasjes. Oude afgedankte kleedjes, gehaakt of geborduurd, krijgen een andere functie: een slinger of een tas.

Ik ben hier nu zo´n jaar of vijf mee bezig. Ik vind het scheppen van nieuwe dingen het leukste wat er is. Gebruik maken van iets dat al bestaat en daar een nieuwe functie aan geven geeft mij voldoening, daar word ik blij van. Ik zie voortdurend dingen die ik zou willen doen of maken, maar kom gewoon tijd te kort.

René Wagenaar, salontafel Transparantje

Ik woon vlakbij het Mercatorplein. Na een carrière in de zorg ben ik sinds 13 jaar wiskundeleraar op een middelbare school hier in Amsterdam. Meubels maken doe ik al 30 jaar lang. Ik beschik in mijn woning over een zeer kleine houtwerkplaats waar soms de kast die ik maak maar nauwelijks inpast.

Bij het maken van meubels ben ik steeds meer afvalmateriaal gaan gebruiken dat ergens in de buurt bij grofvuil wordt aangeboden. Zo krijgt menig afgedankt IKEA-meubel bij mij een tweede leven. Hout is mijn hoofdmateriaal: het is sterk, fraai en natuurlijk. Soms gebruik ik ook ander materiaal, zoals hier op de expositie te zien is.

Het onderstel van de salontafel is afkomstig van een Eames plastic kuipstoel, waarvan de rugleuning was afgebroken. De kuipstoel werd in december 2019 aangeboden bij het grofvuil in de Kinkerbuurt. Het beuken, gebruikt voor de meubelvoet en het verdere framewerk, is in de afgelopen jaren verzameld bij het grofvuil in de Baarsjes. Daar vond ik ook de glasplaat.

Aan het onderstel ontbrak een plastic voetje. Deze meubelvoetjes zijn wel degelijk in de handel verkrijgbaar, maar ik heb gekozen voor vervanging door een stukje beukenhout. Naast de genoemde materialen zijn wat stukken schuurpapier gebruikt en drie schroeven, waarvan één, jawel, hergebruikt.

Joop Souverein, vogels, mixed media 

Mijn hobby’s zijn slapen, lezen en schilderen. Met schilderen ben ik pas 8 jaar geleden begonnen. Ik ben een autodidact die tekent en schildert en aquarellen, etsen en zeefdrukken maakt. Steeds een andere techniek gebruiken houdt het spannend. Ik had eigenlijk 20 jaar geleden moeten beginnen, dan had ik nu beelden gemaakt.

Van origine ben ik fotograaf en in mijn werk zie je die fotografische blik wel terug, denk ik. Ik maak nooit een achtergrond omdat ik het beeld op zich zo interessant vind. Op internet zoek ik naar vogels of andere beesten die ik zou willen fotograferen, maar dan schilder, teken of druk ik ze dus.

Ik hou van giraffen en van vogels. Van kraaien en kauwen in het bijzonder, zeker sinds ik werken met potlood en houtskool heb ontdekt. Bovendien vind ik het buitengemeen aardige vogels. Vogels staan op een bepaalde manier, kijken op een bepaalde manier, houden hun nek op een bepaalde manier. Daar hou ik van.

Sjoerd Dijkstra, tekeningen, collages

Mijn pseudoniem is KAUWBOY  (v/h BIRDO ), kwantitatief illustrator / plak-en-knipkunstenaar met een grote inspiratie voor pin-ups en rock-‘n-roll. Mijn techniek: geen denkwerk, gewoon pen op papier. Dan gaan er soms vele ruwe schetsen per dag doorheen, die ik later met of zonder lichtbak met inkt en kleur uitwerk. Veel creaties krijgen door plak-en-knipwerk een driedimensionaal karakter. Het leuke is dat ik vaak verbaasd sta wat er door mijn handen gecreëerd wordt. Ik verras mijzelf regelmatig .
Het is voor mij nooit echt belangrijk geweest om mijn werk aan de buitenwereld te tonen, laat staan om te verkopen. Zou ik door deze expositie toch enkele van mijn werken kwijtraken dan gaat de opbrengst naar een goed doel.
Vera Ore, sieraden

Ik maak sieraden en decoraties van echte bloemen en hars. Mijn man Jur maakt de ontwerpen en verzorgt de administratie van onze webshop, Organic Design (https://www.etsy.com/shop/OrganicDesignNL).

Alle sieraden zijn gemaakt van echte planten, bloemen, zaden of bonen – organische bronnen die je overal om je heen vindt: in het park, op straat of in huis. Ik heb ze gedroogd, de kleuren versterkt met inkt en patina en daarna bedekt met lagen kristalheldere epoxyhars.

De natuur is mijn inspiratiebron. Werken met hars is een langdurig proces, dus ik heb alle tijd om te genieten van de schoonheid van de natuur. Ook geloof ik dat het simpelweg iets met je handen maken belangrijk is in een wereld die wordt gedomineerd door massaproductie.

Mijn man en ik vinden het een eer zijn om onze inspiratiebron met onze buren te delen. Een droom van mij is om in de toekomst een workshop te kunnen organiseren en met mijn buren de vaardigheid te delen om met hars te werken, zodat ze de schoonheid van de natuur kunnen behouden en overal mee naartoe kunnen nemen.

Soxna Fall,recycled art, zandschilderijen

 

Diverse en verschillende soorten en maten afval- en restmateriaal fascineren mij mateloos. Structuur en vorm van de schijnbaar waardeloze, afgedankte materialen zelf inspireren mij tot het maken van mijn vrije werk. Het diverse materiaal daagt me uit verschillende technieken te (leren) gebruiken.
Zoals het materiaal deel uit maakt van een kringloop, zo heeft ook mijn werk zijn kringloop:
ONTSTAAN – BESTAAN – VERGAAN
www.soxnafall.nl

 

Storm Everts, finger boards

 

Ik  ben geboren in 2006, woon met mijn ouders en twee katten hier in de buurt en zit op het 4e Gymnasium. Een van mijn hobby’s is het maken van finger boards. Dat doe ik overigens naast ‘gewoon’ skateboarden, gamen, tekenen en van alles en nog wat knutselen.

Skateboarden kun je alleen met mooi weer beoefenen. Dus zocht ik een activiteit voor binnen wanneer het regent. Zo kwam ik bij finger boarden uit, een mini skateboard waar je met behulp van je eigen vingers coole trucjes mee kunt doen.

Al snel ontdekte ik dat het ontzettend leuk is om zelf finger boards te maken en te ontwerpen. Het hele proces fabriceer ik zelf: de houten boards, de tekeningen erop en de afwerking. Mijn opa, gepensioneerd meubelmaker, heeft mij veel geholpen. Alleen de wieltjes, de trucs en de tape aan de bovenkant koop ik in. Ik hoop er ooit een bedrijfje van te kunnen maken.

Je kunt mij volgen op instagram: @paranorix_fb