Travel through ceramic art

Jane Piqué, keramiek

 Een ontdekkingsreis in klei

De maand februari brengt kleurrijke keramiek naar de MLB Galerie met een selectie uit het werk Jane Piqué. Schalen, maskers, vazen en organische sculpturen. Voor Piqué is het werken met klei een ontdekkingsreis. Ze laat zich intuïtief leiden door de klei en de vormen ontstaan als vanzelf onder haar handen. Ze werkt het liefst met stevige klei: ‘er moet wat te voelen zijn’. Kom kijken en laat je verrassen en inspireren door haar ontdekkingen!

Jane Piqué is geboren in Suriname en woont sinds 1979 in Amsterdam. Twee vrouwen uit haar familie speelden een cruciale rol in haar ontwikkeling tot keramiste. Als klein kind leerde zij van haar grootmoeder met klei haar eigen speelgoed te maken: poppen, een fornuisje, een poppenkast. Daar ligt de basis voor haar band met het materiaal.

Haar tante in Nederland gaf haar zelfvertrouwen in haar talent. Stimuleerde haar altijd om haar werk te laten zien.

Rond haar dertigste voelde Piqué de behoefte om de band met klei weer op te pakken. In de Amsterdamse Pijp kleide ze jarenlang bij keramiste Dorothé van Agthoven die haar de techniek leerde van opbouwen, van perspectief en proporties en haar stimuleerde om ook andere vormen te maken dan alleen vazen. Dat was de eerste stap in Piqué’s ontwikkeling tot professioneel keramist.

Gedurende twee jaar bezocht ze de Kleiacademie waar Hans Ludenhoff haar inwijdde in de artistieke, verfijnde kant van keramiek. Daarna volgden vele workshops en cursussen bij Keramikos in Haarlem en rakulessen bij Patty Schilder. En nog wil ze veel meer leren en ontdekken, vooral over glazuur en hoe je daar mee kunt spelen.

Veel bewondering heeft ze voor de Chileense keramiste Susan Melo bij wie ze ook workshops volgde.

Jane Piqué exposeert sinds 2010 regelmatig in Nederland en Suriname.

Opening zondag 4 februari van 15.00 tot 17.00 uur
Met een swingend optreden van de Surinaamse zanggroep Black Harmony! Alvast voorgenieten? Dat kan op You Tube.

MLB Kijkzondag op zondag 18 februari van 11.00 tot 12.00 uur
Maak kennis met VTS (Visual Thinking Strategies) en met het werk van Jane Piqué. De kunstenaar is zelf aanwezig. VTS is een methode waarbij in groepsverband, binnen een vaste structuur, naar kunst wordt gekeken, onder leiding van een gespreksleider, Edith de Jager. Kunst kijken met VTS vereist geen achtergrondkennis, is toegankelijk en heel leuk om te doen. Een verkwikkende start van je zondag! Meedoen? Reserveer op ml.boel@planet.nl. De toegang is een vrijwillige bijdrage (ca. € 2,50). Koffie en thee staan klaar.

 Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie, www.jpique.weebly.com.