CHI’F TAMARAE

Jogi Gillis
schilderijen, aquarellen en tekeninge

Onder het motto The spirit of tomorrow’s art exposeert Jogi Gillis deze maand magisch-realistisch werk in MLB Galerie. Hij noemt het een neerslag van 40 jaar leven als Surinamer in Nederland en wil ermee zeggen dat er naast strijd ook mooie dingen zijn in het leven. De Gorini (harpij) en de Koningscobra gaan met elkaar het gevecht aan – de strijd tussen oost en west -, maar dat is hun natuur en het zijn beide ook gewoon mooie beesten. Gillis nodigt iedereen die van mooie dingen houdt te komen kijken. Verwacht een Surinaams/Nederlandse mix.

Jogi Gillis
Gillis is beeldend kunstenaar en musicus. Als kind werd hij daarin gestimuleerd door zijn grootmoeder. Hij speelde o.a. in het Surinaams Jeugdorkest en vanaf zijn 18de maakte hij muurschilderingen die in Suriname heel populair waren. Ook tekende hij politieke cartoons voor de rebelse krant De Vrije Stem in samenwerking met fotograaf Bram Behr en verslaggever Lesley Rahman.

Als beeldend kunstenaar is Gillis autodidact. Hij ging verschillende technieken gewoon uitproberen. Doordat hij veel kunstenaars kende, kon hij hen om raad vragen en ervan leren. Ook werkte hij een half jaar in het atelier van Nola Hatterman, die destijds veel betekende voor de kunst in Suriname. Na haar dood werd in Paramaribo de Nola Hatterman Art Academy opgericht.

Als percussionist heeft Gillis in verschillende bands gespeeld waaronder ook meermalen op het North Sea Jazz Festival. Nadat hij de muziek een tijd heeft laten liggen om volop met zijn schilderwerk bezig te zijn, heeft hij nu het plan opgevat om nieuwe Surinaamse muziek te gaan schrijven en een band te vormen met o.a. Ronald Snijders. Met dit project wil hij een eigen, herkenbare soort Surinaamse jazzmuziek op de kaart zetten.

Opening zondag 16 februari van 15.00 tot 17.00 uur
De opening wordt opgeluisterd met muziek door Gillis’ band Tai Hori.

MLB Kijkzondag op zondag 23 februari van 11.00 tot 12.00 uur met Jogi Gillis
Kijken naar kunst was nog nooit zo leuk!
Wil jij ervaren hoe verfrissend het is om op een andere manier te leren kijken? Wil jij ervaren hoe inspirerend het is om eens écht de tijd te nemen om te kijken naar een kunstwerk? Wil jij ervaren wat het met je doet als elke individuele inbreng evenveel waard is in een gesprek? En wil je ervaren wat kunst daaraan kan bijdragen? Schrijf je in voor de KIJKzondag.

Reserveer op ml.boel@planet.nl. Toegang is € 3. Koffie en thee staan klaar.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie,.