“Dwellers”

Tekeningen en manual prints van Dunja Nedeljković
en Gabriela Hajzler

Hoe spannend kan een landschap of stad zijn?
Het werk in deze expositie zijn tekeningen van landschappen van Dunja Nedeljković
en de handmatige prints van stedelijke scènes door Gabriela Hajzler. De titel van deze expositie “Dwellers – Bewoners” verwijst naar een onderwerp dat beide kunstenaars na aan het hart ligt.

Dunja Nedeljković
Dunja Nedeljković (37) geboren in Novi Sad (vm Joegoslavië) woont in Italië.
De bewoners van Dunja’s ongewone landschappen vertegenwoordigen haar persoonlijke fantasie, het lijkt alsof zij uit een droomwereld komen. Dunja’s bewoners zijn imaginaire, mysterieuze karakters, verpersoonlijkt in bomen, in hun natuurlijke habitat. Ze hebben humane karakteristieken, zij huilen, zingen, lachen, praten, kijken en bewonderen de wereld…

De tekeningen van deze expositie zijn uit twee verschillende periodes: 2004 en 2015. Als materiaal gebruikt Dunja afgekeurde passepartouts waar zij uitsnijdingen in maakt en verder bewerkt met inkt en pastels. Het fort in haar geboortestad is haar grote inspiratiebron: stevig robuust in een prachtig landschap.

Gabriela Hajzler
Gabriela Hajzler (37) woont in Novi Sad. Gabriela’s bewoners zijn onderdeel van stedelijke scenes, ze zijn echte personen in de gesloten ruimte van een open raam. Hun leven wordt publiek als het leven van Nederlandse burgers, zij worden deel van de buitenste toegankelijkheid voor het nieuwsgierige oog van een voorbijganger. Pijnlijk, triviaal, vluchtig.

Het zijn handmatig afgedrukte prints die dit jaar zijn gemaakt. Deze zwart-wit foto’s – gemaakt met een analoge camera en handmatig ontwikkeld – zijn bewerkt door gebruik te maken van alugrafie. Deze techniek verbetert het zwart  – wit contrast. Het geeft inzicht in de innerlijke ruimte. Met een vrije, speelse lijn verbindt Gabriela de karakters van de bewoners met hun omgeving – de facade- gemaakt met de techniek van collografie. De originele foto’s worden naast de handmatige prints geëxposeerd.

Voor meer informatie over het werk van Dunja Nedeljković & Gabriela Hajzler

www.gabrielahajzler.com en www. dunjanedeljkovic.com

www.mlbgalerie.nl en Facebook: www.facebook.com/MLBgalerie