Overwhelmed

kunst | leven | onderzoek

Marcelo de Melo, beeldhouwwerk, assemblage

In deze last-minute-geplande tentoonstelling biedt de Braziliaans kunstenaar Marcelo de Melo een overzicht van zijn werk van de afgelopen 20 jaar. Hij plaatst een persoonlijk verhaal over zijn auto-immuniteit naast een op onderzoek gebaseerde materiële praktijk en benadrukt een rizomatische benadering. Bijna al het geëxposeerde werk is nu voor het eerst in Nederland te zien. MLB galerie is er trots op!
Rizoom is een ander woord voor wortelstok, een meestal horizontaal onder de grond lopende stengel die vaak op verschillende plaatsen weer even omhoog komt om een plant te vormen. In de filosofie en ook in de kunst is het een metafoor voor een manier van kijken. Rizoom gaat over verbindingen en connecties, betekening en beweging. Een rizoom is altijd aan het worden, begint niet en eindigt niet.
Intrigerend? Kom kijken en laat je rondleiden door deze autonome kunstenaar!

‘Overweldigd’ door de huidige omstandigheden, zoals evenementen die zijn afgelast, financiële tegenspoed en beperkte opslagruimte, greep de Melo deze last-minute kans aan om zijn werk te vertonen. Zo kunnen nieuwe verhalen ontstaan, maar ook mogelijkerwijs nieuwe vluchtroutes om te ontsnappen aan de eigenaardigheid van deze coronatijd.

Doorgaande, vervreemdende organische vormen die nooit gesloten zijn, maar gekenmerkt worden door gaten en uitstulpingen, vlakken die met elkaar lijken te versmelten. Het werk dat de kunstenaar hier tentoonstelt is nadrukkelijk ongrijpbaar, zowel in de toepassing van de materialen die gebruikt zijn, als in de vormentaal.

Marcelo de Melo (Brazilië 1972) is kunstenaar en onderzoeker en woont in Amsterdam. Hij heeft onlangs een PhD in Art Practice afgerond, ontwikkeld aan de University for the Creative Arts en toegekend door de University of Brighton, Engeland. Zijn interesse in materiële en visuele cultuur is eclectisch, variërend van klassieke archeologie tot hedendaagse kunst en digitale esthetiek. Hij heeft in verschillende landen gepubliceerd en geëxposeerd. Hij ontving prijzen in Frankrijk (2016), Turkije (2013) en de VS (2003). Collecties: Museu Nogueira da Silva, Braga, Portugal; Maison de la Mosaïque Contemporaine, Paray-le-Monial, Frankrijk; Museu Guido Viaro, Curitiba en Galeria de Arte UFF, Niterói, Brazilië; Museo de la Cerámica Contemporánea, Dominicaanse Republiek; en ESP-Ravennarte, Italië. Met deze expositie hopen wij de bekendheid van de Melo in Nederland te vergroten.

Clusteropening op zaterdag 10 juli van 16 – 17 uur en van 17 – 18 uur.

Reserveer je plek in een van de twee clusters via de website www.mlbgalerie.nl. Je ontvangt een bevestiging van je reservering van ons.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie; www.instagram.com/mdemelo_art/, www.mdemelo.com;