“Crossings”

Foto’s van Richard Bank en Saskia Aukema

Laat je meenemen op een grote oversteek door fotografen Richard Bank en Saskia Aukema. De overgang van de ene naar de andere plek – letterlijk en figuurlijk – staat centraal in hun expositie in MLB Galerie in juni. Samen vormen Richard Bank en Saskia Aukema het fotocollectief Fotopalooza. Bij MLB galerie is het werk te zien dat zij individueel maakten. Spannend verschil: interessant lijnenspel naast oprechte portretten.

Onvoorspelbare bruggen en de aandoenlijkheid van de ‘A10’
Fotograaf Richard Bank (Amsterdam, 1969) heeft een bijzondere fascinatie voor bruggen en tunnels, die zijn onderwerp vormden in twee series die in MLB galerie te zien zijn – de een meer documentair van aard, de andere vooral abstract.

Wie naar de serie ‘Bridges’ kijkt, heeft niet altijd direct door wat hij nu precies ziet: een ritmisch spel van strakke lijnen en diepe contrasten. Het blijken de tuien van enkele bruggen te zijn, die Bank fotografeerde in Maleisië, Valencia en gewoon om de hoek: in de Haarlemmermeer. Bank wil de bouwwerken transformeren tot méér dan ze op het eerste gezicht lijken. Hij legt ze vast “vanuit spannende perspectieven die de gemiddelde reiziger niet snel zal zien.”

In zijn documentaireserie ‘A10’ toont Bank zijn fascinatie voor de aandoenlijk onooglijke plekken onder de ringweg van Amsterdam. Bank: “Iedereen wil altijd maar binnen die ring wonen. In dat opzicht vormen de tunneltjes een verbinding tussen het gewilde en het niet-gewilde. Het laat een dappere poging zien van de gemeente om er toch maar wat van te maken. Geslaagd? Dat mag de kijker beslissen.”

“Vanaf nu ben ik Jolanda!”, portretten na een naamsverandering
In de serie ‘What’s in a name’ portretteert fotografe Saskia Aukema (Rotterdam, 1974) mensen die op enig moment in hun leven hun naam hebben veranderd, en noteert daarbij hun verhalen. Dat zijn verhalen die ogenschijnlijk het verwisselen van enkele letters tot onderwerp hebben, maar die in de tussentijd over ongeveer alles gaan wat ertoe doet in een mensenleven. Aukema: “Namen zijn zo’n beetje de enige woorden in de taal die je helemaal zelf voor het kiezen hebt. Het bijzondere bij het geven van een geboortenaam is wel dat je een etiket plakt op iets wat je nog nauwelijks kent. Zal het kindje zich ontpoppen tot een extravert of verlegen persoon? Wordt het moslim of christen, of helemaal niks?”

“Wie een nieuwe naam kiest voor zichzelf weet wél heel goed wie hij is, en ook: wie hij niet meer zou willen zijn. Hij begint als het ware een nieuw leven.”

Aukema richt ze zich veelal op onderwerpen waarbij veranderingen in mensenlevens een grote rol spelen. Eerder maakte ze bijvoorbeeld ‘Bekeerd’, waarbij ze vele mensen portretteerde die zich hebben bekeerd tot de islam. In MLB galerie zullen nog enkele portretten uit deze fotodocumentaire te zien zijn.

Voor meer informatie over het werk: www.richardbank.nl, www.zazquia.nl, www.mlbgalerie.nl en Facebook: www.facebook.com/saskia.aukema en www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie.