Kleur is theatraal

Hans Talsma, schilderijen

Deze maand zijn in de MLB Galerie de theatrale schilderijen van Hans Talsma te bezichtigen. Dirigenten, operazangers, rechters en doodgravers zijn vaste thema’s: mensen karakteristiek in houding, gebaar en gedrag. Kleuren spelen een belangrijke rol al is het palet gedempt in een afwisseling van warme en koude tinten – geen extreme kleuren die het werk zouden kunnen vertroebelen,  en nooit zwart. Het werk is figuratief te noemen, maar neigt soms naar de grens van abstractie. Talsma schildert meer dan uitsluitend de formele werkelijkheid zoals je die ziet. Hij wil de beschouwer ook zelf laten zoeken naar de voorstelling.

Hans Talsma werd geboren in 1961. Hij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgde de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming, waar hij les kreeg van o.a. Erik de Nie en Jaap Ploos van Amstel. Talsma begon al als kind te schilderen en het kunstenaarschap ziet hij als een roeping: ‘Dat je midden in de nacht plotseling wilt gaan schilderen, zoiets.´ Over wat hij met zijn werk wil zegt hij op zijn website: ‘Mijzelf tot uitdrukking brengen en iets eeuwigs maken. Misschien is het een methode om dichter bij mezelf te komen of om mezelf superieur te voelen. Ik heb het gevoel wanneer ik een schilderij heb gemaakt of goed heb afgerond dat mijn overwicht over de omgeving beter is.’ De personen die Talma schildert verkeren in een theatrale setting wat met name tot uitdrukking komt in zijn kleurenkeuze: `Kleur is theatraal´. Toch probeert hij het drama in zijn werk niet al te veel aan te zetten, hij wil dat de beschouwer zich als het ware een voyeur waant.

De wortels van zijn werk legt Talsma bij Paul Cézanne die hij vurig bewondert vanwege zijn `dualisme tussen objectiviteit en subjectiviteit’. Hans Talsma exposeerde zijn werk eerder sinds 1990 op tal van plekken in heel Nederland.

Opening zondag 3 juni van 15.00 tot 18.00 uur
De expositie zal worden geopend door kunsthistoricus Dineke Huizenga.

MLB Kijkzondag op zondag 17 juni van 11.00 tot 12.00 uur
We nemen de tijd om intensief naar twee werken van de expositie te kijken. Dat doen we met behulp van de VTS (Visual Thinking Strategies). De kunstenaar iszelf aanwezig.VTS is een methode waarbij in groepsverband, binnen een vaste structuur, naar kunst wordt gekeken, onder leiding van een gespreksleider, Edith de Jager. Kunst kijken met VTS vereist geen achtergrondkennis, is toegankelijk en heel leuk om te doen. Een verkwikkende start van je zondag! Meedoen? Reserveer op ml.boel@planet.nl. De toegang is een vrijwillige bijdrage (ca. € 2,50). Koffie en thee staan klaar.

Voor meer informatie:www.mlbgalerie.nl,www.facebook.com/MLBgalerie, www.hanstalsma.nl.