De kunstenaars vertellen over hun kadóótjes

Anja Kuiper, kerstkaarten

Ik werk graag met gebruikte en tweedehands materialen. Zoals deze kaarten gemaakt van oude kerst- en nieuwjaarskaarten en tweedehands gekleurd papier. Maar ook heb ik nieuw papier gebruikt en rubberlijm. Zoals je ziet houd ik van veel kleur en heb ik mooie gekleurde enveloppen erbij gekocht.
Oproep: als je nog oude kerst- en nieuwjaarskaarten hebt liggen of andere soorten kaarten laat het mij weten, dan kom ik ze zo op de fiets ophalen (0681033178).
Oproep: als je van je eigen oude kaarten nieuwe kerstkaarten of een ander soort kaarten wilt laten maken, door mij, voor jezelf, dat kan ook. Plaats dit verzoek dan bij de MLB Galerie.
Anneke Pleiter, pass papier

Na mijn afstuderen aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming ben ik in het theater terechtgekomen. Eerst maakte ik kostuums, later ook decors. Het werk voor theaterproducties en het eigen werk stimuleerden elkaar. Bewerkte, beschilderde stoffen, gebruikt in theaterkostuums, gebruikte ik opnieuw in collages van landschappen.

Textiel is nog steeds mijn favoriete materiaal. En wat ik verder zoal tegenkom: bladeren, stenen, plastic poppetjes.

Voor de KerstPoPuP heb ik tasjes gemaakt van diverse stoffen. En presse-papiers, met meegenomen stenen uit allerlei delen van de wereld.

Beatrice van der Meer, kerstobjecten

Ik ben als kunstenaar opgeleid aan de Rietveld Academie.
Altijd zie ik overal licht en kleur, ook als ik mijn ogen dicht doe. De spanning die vormen onderling oproepen is een grote inspiratiebron voor mij, evenals kleur, licht en ritme. Deze elementen vormen de basis van mijn werk. Je kunt het geometrisch-abstract noemen.
Het licht probeer ik te vangen door gebruik te maken van kunststof en plexiglas waar het (zon)licht mooi doorheen valt of langs strijkt, waardoor er allerlei schaduwplekken ontstaan. Mijn panelen zijn opgebouwd uit lagen plexiglas en gekleurde stukjes of plakjes kunststof. Als het licht erop valt ontstaan er steeds andere sprankelende effecten.
Ook op mijn linnen doeken combineer ik acryl, kunststof en plakband. Bovendien bouw ik kleine gekleurde plexiglas objecten, zogenaamde Plexi-towns (prachtig van kleur en vorm).
Voor de MLB KerstPoPuP maak ik allerlei grappige dingen voor in de boom en kerstobjectjes van o.a. kunststof met ledlampjes.
Corien Ridderikhoff

 

Ik ben sinds 1977 werkzaam als keramiste. Ik maak tulpentorens, dekselpotten, vazen, kruikjes en kopjes. Gegoten of uit platen opgebouwd porselein, geometrisch van vorm en decoratie. Het werk wordt gedecoreerd met vloeibare was (batik) en daarna in een indigo-blauw glazuur gedompeld, waardoor na de glazuurstook (1260* C) een contrast ontstaat tussen mat-wit en glanzend blauw. Dit dikke glazuur heeft ook een mooi reliëfeffect.

Ik produceer ook serviesgoed van gegoten, hoog gestookt (1200* C) aardewerk met engobe beschilderd in heldere kleuren en vaak met gouden stippen. Een gedeelte van het serviesgoed wordt beschilderd door Gerda van Kersbergen, schilder en beeldhouwer, met dieren, veertjes en patronen. Een andere productielijn bestaat uit tegels van diverse formaten, los of tot een tableau samen te voegen, en labyrinten. Sinds een aantal jaren maak ik ook sieraden en miniatuurvaasjes van porselein. De inspiratie voor veel van dit werk komt van Aziatische keramiek, architectuur en textielpatronen.

Fieteke Leenes, kerstkaarten Voor de KerstPoPuP heb ik oud schilder- en tekenwerk dat het daglicht sinds lange tijd niet meer heeft gezien, omgetoverd tot kerstkaarten. Bovendien heb ik gebruik gemaakt van stichtelijke prentjes, die met kerst te maken hebben. Ik hoop dat ze door het hele land en misschien ook daarbuiten, zullen worden verstuurd.

 

Frea Spanjaard, sieraden

Een paar jaar geleden begon ik met het maken van simpele oorbelletjes. De laatste tijd maak ik hangers van koper en halfedelstenen. Koper is een fijn materiaal om mee te werken, het is antibacterieel en bevat geen nikkel. Het kan met een hamer bewerkt worden om het harder te maken. Oorspronkelijk is het roodkleurig, door het dragen wordt het donkerder. Dit kan ook versneld worden door het te oxideren met een speciale vloeistof, het daarna te polijsten met ultrafijne staalwol en tenslotte op te poetsen met een zilver- of gouddoekje.

Ter informatie: Sommige mensen kunnen van het dragen van koper een groenige verkleuring van de huid krijgen. Dit is geen teken van allergie en ook geen schadelijke reactie. Het koper reageert dan op de zuurtegraad van je huid. De verkleuring is weg te wassen met water en zeep.

Gerda van Bockxmeer, broches

Mijn werk heeft voor een groot deel te maken met mijn fascinatie voor het noordelijk landschap: de helderheid van het licht, de kleuren en de beweging in lucht en water. De beweging in het water zie ik terug in de vorm van het wier dat ik vind langs de vloedlijn. Met die vormen ben ik aan het werk gegaan in hout, papier, aluminium en plexiglas.

Speciaal voor deze KerstPoPuP heb ik broches gemaakt die op de verschillende vormen van wier zijn geïnspireerd. Ze zijn gesneden in hout en beschilderd met acrylverf. Ze zijn allemaal weer anders, dus elke broche is uniek. Het zijn miniaturen van grotere werken die ik eerder in hout of aluminium heb uitgevoerd.

Hanneke Bakker, oorbellen

 

Omdat ook ik de afgelopen maanden voornamelijk thuis ben geweest, heb ik veel tijd besteed aan knutselen. Deze keer heb ik weer oorbelletjes gemaakt, nu in de vorm van bijen. Ik heb me laten inspireren door de kralen die ik op een rommelmarkt had gevonden.
Om in de kerstsfeer te blijven heb ik ook weer kaarsen gerold van bijenwas. Ze geuren heerlijk tijdens het branden.
Helemaal nieuw zijn de zilveren en gouden vogeltjes. Ik kwam op het idee toen ik een herfstboswandeling maakte en overal van die leuke kleine dennenappels vond. Zo mooi van vorm dat ik er wel wat mee moest doen!
Ines de Booij, keramiek

Ik maak veel verschillend keramiek maar ook sieraden, tekeningen en schilderijen. In de KerstPoPuP vind je deze keer o.a. mijn facecups, kleine vaasjes en huisjes en geupcyclede porseleinen schaaltjes.
Marianne Bloos, kerstobjecten

Ieder jaar verheug ik me erop iets nieuws te verzinnen voor de MLB KerstPoPuP.
Mijn hoofd zit vol met schoonheid, plannetjes en gezelligheid. Heerlijk in deze donkere tijd! Dit jaar kwam Marie-Louise met een leuk idee. Daar heb ik dan mijn eigen draai aan gegeven. Verder iets wat geurt, groeit en lekker smaakt.
Marjon Leek, tassen

Ik ontwerp tassen onder de merknaam Baglady. Ik houd erg van tulpen en veel van mijn tassen zijn dan ook geïnspireerd op de schoonheid en de eenvoud van de tulp. Voor de KerstPoPuP heb ik vrolijke shoppers van zeildoek en plantenhangers.
Rivka en Noor Bos, sieraden

 

Naast mijn werk in mijn cateringbedrijf heb ik (als er tijd en energie over was) veel creatieve dingen gedaan: tekenen, schilderen, met textiel werken. Ook maak ik kralen en hangers van fimoklei. De heldere kleuren van de klei geven mij telkens nieuwe ideeën voor vormen en combinaties. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur: bloemen, bladvormen, maar ook dierenprints.

Van de kralen maak ik sieraden en die wil ik tijdens de KerstPoPuP verkopen.

Sinds kort maak ik ook objecten en sieraden met giethars. Vooral schelpjes maar ook de gekleurde fimokralen lenen zich daar goed voor. Ik ben aan het experimenteren met het gieten in hars van gedroogde bloemen en blaadjes.

Mijn zus Noor heeft vorig jaar ook meegedaan met de KerstPoPuP. Dit jaar helpt ze mij met de uitvoering van het project. Ik mag verzinnen wat we gaan maken, zij voert het uit.

Roos Bruun, muizenwiegjes

Ik ben woonachtig in Bussum, maar geboren en getogen in Amsterdam-West. Voor de KerstPoPuP heb ik muizenwiegjes gemaakt voor in de kerstboom. Ze zijn gemaakt van stof, wol, hazelnootjes en walnootdoppen. Ook maakte ik weer wollen engelen, vorige jaar witte, nu zijn ze gecombineerd met verschillende tinten roze

Via de Vrije School waar mijn drie dochters op zitten, ben ik in aanraking gekomen met wol en natuurlijke materialen. De zuiverheid van deze materialen en de wijze waarop je ze bewerken kan, maken dat ik er graag mee werk.

Soxna Fall,recycled art

Recyclemateriaal in alle soorten en maten fascineert mij. Structuur en vorm van de schijnbaar waardeloze materialen inspireren mij tot het maken van mijn vrije werk.

Opgegroeid in een katholieke omgeving ben ik vertrouwd geraakt met beelden onder stolpen zetten en kaarsjes bij beelden aansteken. Zodoende kwam ik voor de KerstPoPuP tot deze kaarshouder.

Janine Vos de Mooij, papierkunst

 

 In 1987 ben ik afgestudeerd als illustrator aan de AKI te Enschede. Ik hou van kastjes, dozen, papier, katten, planten en Venetië.
Via boekbinden ben ik bij het dozen maken terecht gekomen. De ambachtelijke kant van het werk vind ik erg prettig, maar daarnaast vertel ik nog steeds verhalen. Mijn dozen zijn eigenlijk driedimensionale illustraties van sprookjes en mythen, muziek, dieren, een verloren liefde of een familiegeschiedenis.
Mijn sieraden-reis-doosjes zijn geïnspireerd op de japanse “inro”: gelede opbergdoosjes die met een koord aan de ceintuur van een kimono werden gehangen. Kimono’s hebben geen zakken en de inro werden gebruikt om bijvoorbeeld medicijnen, kruiden of lakstempels in mee te nemen.
Voor de reisboekjes recycle ik landkaarten en schoolschriftjes.
Yolanda Verhulst, keramiek

Sinds 1980 ben ik bezig met het maken van keramiek. Ik heb met diverse kleisoorten en technieken gewerkt. De laatste jaren werk ik vooral met porselein. Het is leuk om met de helderheid van het materiaal en het licht te spelen.

Mijn werk bestaat uit gebruiksgoed maar ook decoratieve objecten.

Op mijn websitesite kun je zien dat ik ook allerlei ander werk maak met o.a. gejutte dingen en sieraden van verschillende materialen.