Kleur in de Witte de With

 

De Onafhankelijken op Locatie:

Hans Gritter, Daan Lemaire, Marlies Rekers, Ruys, Nel Waller Zeper, Marina Wortel

Kleur! Maar ook speelsheid, vitaliteit en beweging!
Hoe vind je een gemene deler tussen drie figuratieve en drie abstracte kunstenaars? Is die er wel? In het werk van alle zes speelt kleur, een belangrijke rol en allen zijn lid van kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, maar er zijn meer raakvlakken.
Wat allereerst opvalt is de speelsheid en de jeugdige vitaliteit die tot uitdrukking komt in het werk van deze toch niet meer zo jonge exposanten. Speels en vindingrijk zijn de kleurrijke composities van cirkels en vierkantjes in de 3D collagewerken van Marlies Rekers, speels en vitaal de dansers van Hans Gritter die van het papier af lijken te dansen. Speelsheid en vitaliteit ook in de glasfusion beelden en de gouaches van Daan Lemaire waar de kleur haast achteloos in het werk lijkt te zijn geworpen, in de mooie gebogen gekleurde lijnen waarmee de vrouwen door Nel Waller Zeper zijn neergezet, in de Pollock-achtige druiptekeningen en gouaches waarmee Marina Wortel experimenteert en in de wonderbaarlijke bomen van Ruys.
Kleur is dus een belangrijk beeldend element bij alle zes kunstenaars. Nu eens in balans met de vormen, zonder naar voren te springen maar in harmonieus samenspel met de lijnen. Dan weer versterken de kleuren de expressie van het uitgebeelde of zijn ze contrastrijk en fel als tropische vogels. Beweging is een ander gemeenschappelijk kenmerk. Van rustig en bedachtzaam tot zwaaiend en krachtig bewegen dan wel heftig emotioneel of wervelend expressief bewegen.

Maar natuurlijk zijn er ook verschillen. De een werkt figuratief, de ander abstract. De een laat zich inspireren door wat hij/zij ziet of juist door het toeval tijdens het werkproces. De ander gaat te werk als een minimalistische schaker of laat juist zijn/haar fantasie de vrije loop. Het resultaat is een afwisselende en levendige tentoonstelling. Kom kijken en word verrast!

Opening zondag 3 april met Pax Gritter
De opening vindt plaats op zondag 3 april van 15.00 tot 17.00 uur en wordt opgeluisterd met een optreden van Pax Gritter. Pax Gritter zingt verfijnde volksmuziek, wereldmuziek en Franse chansons.
 
MLB Art Talk 17 april 14-16 uur
Tijdens de MLB Art Talk kunnen belangstellenden in een informele sfeer onder leiding van galeriehouder Marie-Louise Boel van gedachten wisselen met de kunstenaars over hun werk. De art talk vindt plaats op zondag 17 april van 14.00 tot 16.00 uur. Er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan door te mailen naar ml.boel@planet.nl. De toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie, www.gritterhans.com, www.ruys-art.nl, www.daanlemaire.exto.nl, www.marliesrekers.nl