Lentelicht in september

Marjolein van Doorenmaalen en Jaap Burger

De mateloos wonderlijke vorm van oren en het andere lentelicht in 2015 inspireerde dit voorjaar tot nieuwe paden in de schilderijen van Jaap Burger en Marjolein van Doorenmaalen. Totaal verschillend werk met vrolijke kleuren als overeenkomst.

Bij MLB Galerie is hun vrolijke en soms bizarre nieuwe werk van deze lente in september exclusief te bewonderen.

Marjolein van Doorenmaalen en het lentelicht van 2015
Het Lentelicht dat in 2015 anders was dan andere jaren inspireerde haar dit voorjaar om door te gaan met het thema van de vorige expositie bij MLB “Uit- en Aanbouw”. Nu met foto’s van schuren, garages en losse huisjes. Waarom?  “Ze vallen mij op als een unieke creatie in een landschap. Ik raak gecharmeerd door hun originele samenstelling van diverse onderdelen en materialen.”

De foto’s transformeert zij in haar atelier tot nieuwe vrolijke composities in olieverf en aquarel. Kleur (in lentelicht), ritme en diverse structuren (verfhuid) spelen een belangrijke rol. Ze experimenteert met riet, zand en gel. Deze afwisseling van structuren is prachtig en draagt bij aan het abstraherende effect.

Van Doorenmaalen (1962) is afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in 1988 en sindsdien werkzaam als beeldend kunstenaar en docent.

Jaap Burger en oren in nieuwe portret-context
Burger is schilder en beeldhouwer. Focus bij MLB zijn de olieverfschilderijen uit zijn nieuwe serie “Autisme” en de laatste werken uit de serie “zonder richting”. Net als sommige autisten kijkt Burger gebiologeerd naar delen van gezichten. Letterlijk geen oog voor het gezicht zelf. Oren bijvoorbeeld zijn wonderlijk van vorm, bij iedereen verschillend en daardoor mateloos interessant. Hij schildert ze. Bizar? Nee. Deze portretonderdelen krijgen een nieuwe context. Burger: “Op deze wijze wil ik vormgeven aan een wellicht  beladen maar voor mij intrigerend onderwerp, nl. dat sommige autisten slechts delen van gezichten waarnemen. Ik heb dat trouwens zelf soms ook.”

De schilderijen “zonder richting” hebben uiteraard geen duidelijk onderwerp. Het schilderij zelf is het verhaal. Burger (1949) is in 1981 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie met als hoofdvak schilderen. Hij is sindsdien werkzaam als beeldend kunstenaar en docent techniek.

MLB Art talk op donderdag 17 september van 20.00 – 22.00 uur
Wilt u wat meer weten over de achtergrond van dit nieuwe werk? Kom daarvoor op donderdag 17 september van 20 tot 22 uur luisteren naar en praten met de kunstenaars, tijdens een vraaggesprek geleid door de galeriehoudster Marie-Louise Boel. De MLB-talk is het gesprek met de kunstenaars over hun werk: de achtergrond en het creatieproces van het werk. Er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan door te mailen naar ml.boel@planet.nl

Meer informatie:
www.mlbgalerie.nl en Facebook: www.facebook.com/MLBgalerie