“Straatjuwelen”

Straatjuwelen, schilder- en beeldwerk van Hieke Koekebakker

De straat ligt vol juwelen. We passeren ze onopgemerkt; Hieke Koekebakker ziet ze en doet er wat moois mee. Zij raakt geïnspireerd door wat ze op straat ziet en vooral door wat ze op straat vindt. In maart zijn deze juweeltjes in de MLB Galerie te zien. Haar vondsten zijn op speelse wijze verwerkt tot kunstwerken. Soms is een enkele vondst voldoende om binnen het kader van een schilderij een raadselachtig tweede leven te gaan leiden. Ook in haar beeldwerken brengt Koekebakker veel van haar vondsten samen tot dynamische objecten. Koekebakker vindt het ‘vet cool’ dat ze op haar 78evan galeriehoudster Marie-Louise Boel de gelegenheid krijgt om in haar galerie haar kunst te laten zien.

De ontdekking van het straatjuweel

Kenmerken van verschillende moderne kunststromingen kunnen worden herkend in het werk van Koekebakker: non-art materialen zoals in ‘Arte Povera’, dadaïstisch toeval en spontaniteit, kubistische woordflarden in collages… De meest duidelijke overeenkomst met haar modernistische voorgangers is wel het feit dat ze lak heeft aan conventies. Koekebakker kiest haar eigen weg. Al werkende merkte ze hoezeer ze inmiddels gewend is om haar eigen artistieke pad te volgen en dat juist die eigenheid menigeen aanspreekt.

Koekebakker is in 2006 begonnen met schilderlessen bij Ina Kooper. Twee jaar later werd ze toegelaten op de driejarige opleiding beeldende kunst MKXtra van MK24. Op die opleiding begon ze te experimenteren met allerlei materialen, waarvan ook voorbeelden geëxposeerd zullen worden. De grootste ontdekking was het spelen met de vondsten van de straat, die al gauw de naam ‘straatjuwelen’ kregen. Ze maakte er collages van, hing ze op, zette ze neer, alleen of in groepjes, verwerkte ze in schilderijen, fotografeerde ze en raakte zo steeds meer gegrepen door de schoonheid van wat je zomaar van de stoep kunt rapen.