‘DE KUNST VAN HERINNEREN’

Schilderijen, Collages, Marionetten, Video-installatie van Marianne van den Bergh

Descending’: Een twee meter lange behangtafel is nu een trap. Met bovenaan een geruite rok, witte haren, handen die de leuningen stevig vastgrijpen. Wat is het ver naar beneden, wat is het ver terug. Het is een eerbetoon aan de oude moeder van kunstenares Marianne van den Bergh; die als Joodse vrouw de oorlog overleefde. De trap kraakt onder het gewicht van haar herinneringen…

Dit is een van de bijzondere werken dat te zien zal zijn in de MLB Galerie gedurende de maand mei. Een hoofdrol is ook weggelegd voor een bejaarde Amerikaanse veteraan. Na de officiële herdenking op 4 mei, zal Van den Bergh in een korte marionetten voorstelling zijn verhaal uitbeelden onder begeleiding van live muziek van het duo Accordéon Mélancolique.

Nog altijd actueel
In ‘De kunst van herinneren’ geeft Van den Bergh opnieuw op eigen wijze invulling aan het thema van oorlog, vrijheid en herinneren in de nieuwe kunstvormen die ze zich inmiddels eigen heeft gemaakt. Verschillende betrokkenen bij de oorlog nemen hun markante positie in. Zo zijn er drie schilderijen te zien waarin een brief van haar moeder uit ’45 verwerkt is in een mix van pastel, collage en gouache op papier. Dit werk representeert ‘de overlevende’. Een video-installatie vertelt het verhaal van een hedendaagse vluchteling: een meisje, een verstekeling, die van Misrata naar Lampedusa vaart in een kartonnen doos. Zij is onderdeel van ‘de onophoudelijke stroom vluchtelingen’ die de moeder van de kunstenares voorzag op een overvol perron in Parijs tijdens de bevrijding in 1945. Haar vooruitziende blik, 70 jaar geleden, is nog steeds relevant.

Marionetten voorstelling “De Veteraan” op 4 mei om 21.00 uur
Met behulp van traditionele marionetten techniek, geleerd in Praag, en beïnvloed door verschillende moderne kunststromingen, creëerde Van den Bergh ‘de plichtsgetrouwe beambte’ en ‘de bevrijder’, een nu bejaarde Amerikaanse veteraan gekluisterd aan zijn rolstoel. De laatste zal door Van den Bergh, accordeonmuziek en door zijn eigen herinneringen aan de zee en de oorlog tot leven gewekt worden in een korte voorstelling.

Graag vooraf opgeven voor de voorstelling door te mailen naar ml.boel@planet.nl.

MLB Art talk op 17 mei van 12.00 – 14.00 uur
Op  17 mei zal de MLB ART talk plaatsvinden. De MLB-talk is het gesprek met de kunstenaars over hun werk: de achtergrond en het creatieproces van het werk. Kom daarvoor op zondag 17 mei van 12 tot 14 uur luisteren naar en praten met de kunstenaar, tijdens een vraaggesprek geleid door de galeriehoudster Marie-Louise Boel. Er is een beperkt aantal plaatsen. Reserveren noodzakelijk. Aanmelden kan door te mailen naar ml.boel@planet.nl

Marianne van den Bergh
Marianne van den Bergh doorliep de Rijks Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam (1965-1970). Enkele jaren later vertrok ze naar New York. Tegenwoordig verdeelt ze haar tijd tussen deze cultuurcentra.

Het verwerken van de oorlog is een terugkerend thema in het werk van Van den Bergh. Als kind van ouders die de concentratiekampen overleefden is de kunstenares zich wellicht extra bewust van de waarde van vrijheid, maar ook van het belang van het geven van een plek aan het oorlogsleed. Met de serie van 30 pastels ‘To The Grandparents I Never Knew’ (1981-1984) kreeg Van den Bergh het gevoel iets met haar emoties van machteloosheid en rouw te kunnen doen.

Voor meer informatie over Marianne van den Bergh: www.mariannevandenbergh.com