Kijk maar…

Else Zuurdeeg en Annekoos Kleijn, schilderijen en beelden

In de meimaand exposeren Annekoos Kleijn en Else Zuurdeeg voor het eerst samen hun werk. Het bijeenbrengen ervaren zij als een verrassing die zij met de kijker willen delen. Beiden schilderen zij figuratief en heel beeldend. Er is veel te zien in hun werk. Bij Kleijn zijn dat veelal mensen in hun omgeving, bij Zuurdeeg dagelijkse voorwerpen en de natuur. Ze werken met kleur, Kleijn krachtig, Zuurdeeg meer in pastel. En dan zijn er nog de beelden – binnen èn in de stadstuin – van Annekoos Kleijn, ook figuratief en aansprekend.
Inderdaad een verrassende mix. Kijk maar…

Annekoos Kleijn
Het lege doek beschilderen = opbouwen; de steen bewerken = ontmantelen, vorm ontdekken; de creatie = lichtval, vorm en kleur gevangen.

Al vanaf haar kinderjaren heeft Annekoos Kleijn graag en veel getekend. Later leerde zij er technieken bij: etsen bij Buri, aquarel bij Ceceli Josephis Jitta, Olieverf bij Saskia Heuer. Sinds een paar jaar beeldhouwt zij daarnaast ook, in serpentijn, albast, marmer of speksteen.

Kleijn maakt deel uit van een schilderscollectief in het atelier van Frans van Tartwijk.

Haar werk is figuratief maar het hoeft niet allemaal heel precies. Ze gaat uit van een snelle tekening die ze later uitwerkt. Ook foto’s en oude aquarellen kunnen een startpunt zijn. Mensen, beweging, landschap en licht, het is allemaal een bron van inspiratie.

Kleijn exposeerde eerder o.a. in het Glazen Huis, Westeramstel en de Trappenberg.

Else Zuurdeeg
Ook het werk van Else Zuurdeeg is figuratief. Zij schildert bijna aquarellerend: het linnen mag zichtbaar blijven. De schilder houdt duidelijk van het doek waarop zij tegelijkertijd voorwerpen uit het atelier als het beleven van de natuur verbeeldt. In werkelijkheid, soms in droom. Weloverwogen en goed gezien. Het atelier biedt voorwerpen zoals de oude keukenstoel, de doorleefde ezel, het wollige jasje. De natuur ´droomt’ ze naar binnen of maakt ze tastbaar: een potje violen, zonnebloemen in een emmer. Evenals haar collega volgt Zuurdeeg cursussen, zoals schilderen bij Ditte Brouwers en tekenen bij Sandra Kruisbrink.

MLB Kijkzondag op zondag 13 mei van 11.00 tot 12.00 uur
Voor wie wil mee doen. Een uur om intensief naar twee werken van de expositie te kijken. Op een bijzondere manier met behulp van de VTS (Visual Thinking Strategies). VTS is een methode waarbij in groepsverband, binnen een vaste structuur, naar kunst wordt gekeken, onder leiding van een gespreksleider, Edith de Jager. Kunst kijken met VTS vereist geen achtergrondkennis, is toegankelijk en heel leuk om te doen. De kunstenaars doen ook mee. Een verkwikkende start van je zondag! Meedoen? Reserveer op ml.boel@planet.nl. De toegang is een vrijwillige bijdrage (ca. € 2,50). Koffie en thee staan klaar.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie