‘Wat zien ik?’

De Onafhankelijken op locatie: Angelina Donk, Hermine Groenendaal, Nora Hooijer, Vera Jongejan, Nora van Klingeren, Berty Sieverding

Een zoektocht naar het ‘zien’

In deze groepsexpositie van de Onafhankelijken geven zes kunstenaars hun visie op het ‘zien’. Wat ziet ieder van hen als de werkelijkheid en hoe drukken zij de essentie van wat zij zien uit in hun werk? En ‘ziet’ de kijker wat de maker ‘ziet’? Kom ontdekken wat jij ziet!

Angelina Donk (www.angelinedonk-schilderijen.nl)            
‘Ik zie de wereld en geef mijn blik weer in verf of videobeeld, het liefste beide in één beeld. Welke wereld ziet de kijker en hoe verhoudt hij of zij zich daartoe?’

Hermine Groenendaal (www.deonafhankelijken.nu/groenendaal-hermine)
‘Het werk moet voor zichzelf spreken. Het is wat het is. Ik gebruik mijn directe omgeving als drager voor mijn ideeën en omdat honden een deel van mijn leven zijn, verschijnen ze regelmatig in mijn werk. De hond als drager van mijn ideeën, de universele hond.’

Nora Hooijer (www.norahooijer.nl)
´Ik zie in ieder materiaal de mogelijkheid om zowel drager als medium te zijn. Tekenen mét klei of zeefdrukken óp klei, in deze tijd zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Maar het belangrijkste blijft toch de zoektocht naar kwaliteit.’

 

Vera Jongejan (www.verajongejan.nl)
‘Ik zie vanzelf uit wat strepen en toetsen verf zich een voorstelling ontwikkelen, dromen die geschilderd willen worden. Vrij werk. Ook de kijker is vrij: het werk wordt opnieuw gecreëerd door zijn of haar blik.

Nora van Klingeren (www.noravanklingeren.nl)
‘Ik maak wandkleden van vervilte wol en handgeschilderde en gezeefdrukte zijde. Alles kan inspiratie bieden: bouwvakkers, water, bergen, gebeurtenissen, …’

Bertie Sievering (www.bamsi.nl)
‘Ik teken dingen zoals ze zijn, ik oordeel niet, ik noteer. Deze woorden heb ik geleend van Henri de Toulouse Lautrec. In deze expositie wil ik hem eren met mijn keramiek.’

Opening zaterdag 3 maart van 15.00 tot 17.00 uur
Naar aanleiding van de werken heeft Vera Jongejan gedichten gemaakt. Die draagt zij voor ons voor. Om 15.30 uur.

MLB Kijkzondag op zondag 18 maart van 11.00 tot 12.00 uur
We nemen de tijd om intensief naar 2 werken van deze expositie te kijken. Dat doen we met behulp van de VTS (Visual Thinking Strategies). Een aantal kunstenaars is zelf aanwezig. VTS is een methode waarbij in groepsverband, binnen een vaste structuur, naar kunst wordt gekeken, onder leiding van een gespreksleider, Edith de Jager. Kunst kijken met VTS vereist geen achtergrondkennis, is toegankelijk en heel leuk om te doen. Een verkwikkende start van je zondag! Meedoen? Reserveer op ml.boel@planet.nl. De toegang is een vrijwillige bijdrage (ca. € 2,50). Koffie en thee staan klaar.