AAN DE EINDER GLOORT GOUD

Judith Lansink en Willy (Felice) Smits, schilderijen

Theatraal en gelaagd

In de maand november exposeren Judith Lansink en Willy (Felice) Smit samen in de MLB Galerie. Beiden hebben een theatrale achtergrond, studeerden tegelijkertijd aan de Rietveld Academie en wonen en werken in Amsterdam. Poëtische en abstracte werken met een figuratieve touch. De complexe inhoud gevangen in theatrale beelden. Poezie, bladgoud en zilver komen samen in een bijzonder licht op en onder het lijnenspel.

Judith Lansink studeerde scenografie en ontwierp toneelbeelden voor gerenommeerde theater-, dans- en operagezelschappen. Haar verlangen om fulltime te gaan schilderen en zelf de regisseur van haar werk te worden kan ze pas realiseren in 1997. Het theater blijft haar inspireren in de beelden die ze schildert. Dat is niet alleen zichtbaar in de verhalende elementen in veel van haar composities, maar vooral ook in de specifieke belichtingen die met lange en diepe schaduwen menige scene dramatisch uitlichten. Haar theatrale beeldtaal wordt gaandeweg soberder en abstracter. Haar interesse in ruimtelijkheid en lichtval verplaatst zich naar de buitenlucht, het landschap. In haar schilderijen worden de dieptes en vertes peilloos, de vlakken en kleurschakeringen eindeloos: een abstracte en diep gelaagde ruimte.

Ook Willy (Felice) Smits begon met schilderen op haar 16e jaar. Na haar afstuderen ontwikkelde zij een gevarieerde en veelzijdige loopbaan als ontwerper en cultureel ondernemer. Van styliste, videograaf, art director en kostuumontwerpster tot zakelijk directeur van diverse theater gezelschappen.
In 2000 neemt zij het schilderen weer fulltime op onder de artiestennaam Felice. De reizen naar andere culturen en haar liefde voor poëzie zijn inspiratiebronnen in haar werk. Zo raakte ze in het Centre d’ Art I Natura in de Spaanse Pyreneën onder de indruk van de kloosters met oude fresco’s. Daar ontwikkelde ze een nieuwe graveertechniek op basis van olieverf en bladgoud. Het werk in de expositie is vervaardigd met deze arbeidsintensieve techniek. Na een aantal bewerkingen van de olieverf op het blad-goud, koper en zilver worden de diepere lagen van het materiaal zichtbaar. In de rijke gelaagdheid van haar werk neemt ze de toeschouwer mee in de verbeelding van de schilder en in de poëzie. De serie ‘Ellips’ is vernoemd naar een gedicht van de Belgische dichter Roland Jooris.

Opening zondag 5 november van 16.00 tot 18.00 uur uur
De expositie wordt geopend met gedichten van de dichter/schrijver Theo Monkhorst waarna het duo Nina Rompa optreedt. Plus een loterij met als prijs een klein werk van een van de twee kunstenaars!

MLB Kijkzondag op zondag 19 november van 11.00 tot 12.00 uur
Maak kennis met VTS (Visual Thinking Strategies) en met het werk van Lansink en Smits. De kunstenaars zijn zelf aanwezig. VTS is een methode waarbij in groepsverband, binnen een vaste structuur naar kunst wordt gekeken onder leiding van een gespreksleider, Edith de Jager. Kunst kijken met VTS vereist geen achtergrondkennis, is toegankelijk en heel leuk om te doen. Een verkwikkende start van je zondag! Meedoen? Reserveer op ml.boel@planet.nl. De toegang is een vrijwillige bijdrage. Koffie en thee staan klaar.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie, www.judithlansink.nl, www.atelier-felice.nl