Graphic Dimensions

Monique Kwist & Rogier Arents

grafiek

Voor de tweede korte expositie in oktober zijn de kunstenaars Monique Kwist en Rogier Arents uitgenodigd door de Stichting Grafein. Grafein initieert, faciliteert en participeert in grafiekprojecten in Nederland en in het buitenland met als doel om blijvend professionals en publiek, makers, instellingen en verzamelaars te interesseren voor grafiek als belangrijke hedendaagse kunstvorm met een eigen beeldtaal en geschiedenis. 

Deze duo-expositie toont twee heel verschillende grafische uitingsvormen, maar er is ook een niet onbelangrijke verbindende factor.

Uitersten en raakvlakken en poetische spelregels
Rogier Arents (Rotterdam) en Monique Kwist (Zutphen) hebben op het eerste gezicht een heel contrasterende vormentaal, het lijken formele en informele of digitale en handmatige uitersten.

De verbindende factor ligt in een georganiseerd concept en een grensverkennende werkwijze. Zij volgen heel eigen heldere en poëtische spelregels. Je proeft bij beiden een zekere drang om te ontsnappen aan verwachtingen in een traditie. Grafische werkvormen worden gecombineerd met een atypisch materiaalgebruik of concept.

Beiden komen vanuit een ander vakgebied in de kunst; Arents heeft een opleiding in vormgeving gevolgd en Kwist vertrekt vanuit een ruimtelijk beeldende achtergrond. In hun ontwikkeling wordt grafiek en de grafische werkplaats pas later ‘ontdekt’. Met digitaal gestuurde of met handmatig vervaardigde middelen – van plotter tot stempel – wordt het platte vlak uitgedaagd en krijgt het dimensie.

Beide kunstenaars hebben elkaar eerder ontmoet tijdens het project ‘Ad Dekkers en het proces van het maken’ dat Grafein initieerde in het kader van Grafiek2019. In de duo-expositie laten zij werk zien dat in de publicatie ‘De Lijn Waaiert Uit’ (2021) is afgebeeld. Ook maken zij een nieuwe selectie waarbij spannende raakvlakken ontdekt kunnen worden.

Finissage op zaterdag 30 oktober van 15.00 tot 17.00 uur
Opening door Stichting Grafein met toelichting door Kwist en Arents op hun geëxposeerde werk.

MLB Kijkzaterdag op zaterdag 30 oktober van 12.00 tot 13.00 uur met de kunstenaars via ZOOMverbinding. Meld je aan.
Kijken naar kunst was nog nooit zo leuk! Wil jij ervaren hoe verfrissend het is om op een andere manier te leren kijken? Wil jij ervaren hoe inspirerend het is om eens écht de tijd te nemen om te kijken naar een kunstwerk? Wil jij ervaren wat het met je doet als elke individuele inbreng evenveel waard is in een gesprek? En wil je ervaren wat kunst daaraan kan bijdragen? Meld je aan voor de KIJKzaterdag op ml.boel@planet.nl.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie, www.kwist.nl, www.rogierarents.nl,  stichting grafein