Vleugelslag

Katja Berkenbosch, papierkunst
Melissa Halley, aquarel en linoleumsnede

Twee verschillende kunstenaars tonen drie verschillende disciplines: aquarel, linoleumsnede en papierkunst. Wat zij delen – naast vriendschap – is oog voor detail en voor wat kwetsbaar is en verbondenheid met en verlangen naar de natuur. Berkenbosch en Halley ontmoetten elkaar op het Artplein Spui in Amsterdam en zijn beide lid van Kunstenaarsvereniging Sint Lucas.
De tentoonstelling Vleugelslag is de eerste keer dat zij samen exposeren.

Katja Berkenbosch (1970) volgde een opleiding handvaardigheid waar zij zich specialiseerde in het werken met papier en textiel. In de papierkunst ontwikkelde zij een geheel eigen techniek en stijl. Het begint met vellen papier die iets bijzonders hebben: de verkleuring en de typografie van een oude krant, de textuur van handgeschept papier, het kleurverloop van marmers of de patronen van behangsels. Met de hand gescheurde kleine stukjes worden dakpansgewijs in verschillende lagen verlijmd op een houten ondergrond. Door vervolgens delen weg te snijden worden onderliggende lagen zichtbaar.

Berkenbosch over haar werk: “Ik zie mijn panelen als zoektochten, ze verbeelden zowel de plek waar ik mij bevind als waar ik naar verlang. Het zijn contrasten, zoals mijn leven in de stad en verbondenheid met de natuur. Je verankerd weten en op zoek zijn naar vrijheid.

Melissa Halley (1976) studeerde aan de Breitner Academie – Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten. In 2001 werd zij lid van atelier Grafisch Collectief Thoets waar  ruimte is voor diverse druktechnieken. Halley heeft zich voornamelijk gericht op etsen en linoleumdruk, waarbij de lino de afgelopen jaren meer haar aandacht kreeg. Wandelingen door het Amsterdamse Bos inspireerden haar tot het maken van een serie van 12 lino’s waarin de vogels die zij daar tegenkomt centraal staan.

Zeker zo belangrijk binnen haar oeuvre zijn de aquarellen. Ze werkt het liefst op hot-pressed/satiné aquarelpapier dat zij op paneel prepareert. De aquarellen vertellen een verhaal over de eenheid van de natuur – het feit dat alles met elkaar in verbinding staat. Zo zijn er de bramenstruiken waar rupsen in leven die van de bladeren eten. De rupsen worden vlinders die zich voeden met de bloesems en deze bestuiven, waarop de bloemen zich na uitbloeien tot fruit omzetten. De spreeuw geniet op zijn beurt van bijna alles wat de bramenstruiken te bieden hebben: ze eten de rupsen, de vlinders en de bessen.
Halley zegt hier zelf over: “De dood wordt vaak als sluitstuk gezien, maar in een natuurlijke omgeving is zij slechts een volgende stap.”

Opening vrijdag 2 oktober van 16.00 tot 19.00 uur – met 3 tijdslots van 1 uur.
Elk uur een opening voor 6 mensen. Het eerste uur interviewt de bekende (lino)kunstenaar Edith Brouwer  Melissa Halley en Katja Berkenbosch. 
Aanmelding voor tijdslot van 16 – 17 uur bij de galerie (ml.boel@planet.nl).
Aanmelding voor tijdslot 17 – 19 bij kunstenaars (katjaberkenbosch@gmail.com).

ZOOM mee: MLB Kijkzondag zondag 18 oktober van 12 tot 13 uur met de kunstenaars
Kijken naar kunst was nog nooit zo leuk! Reserveer op ml.boel@planet.nl.
Wil jij ervaren hoe verfrissend het is om op een andere manier te leren kijken? Wil jij ervaren hoe inspirerend het is om eens écht de tijd te nemen om te kijken naar een kunstwerk? Wil jij ervaren wat het met je doet als elke individuele inbreng evenveel waard is in een gesprek? En wil je ervaren wat kunst daaraan kan bijdragen? Schrijf je in voor de KIJKzondag.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie