Red Women

Paula dos Santos, schilderijen en installatie

Deze maand presenteert MLB galerie twee korte exposities. In de eerste keert de Portugese kunstenaar Paula dos Santos terug naar de galerie waar zij in januari 2014 voor het eerst haar langlopend kunstproject Red Women presenteerde. Hoe hebben de Red Women zich in de tussentijd ontwikkeld? En hoe straalt het Rood in de galerie?

Paula dos Santos
Paula dos Santos is Portugese. Ze heeft in 2001 een masteropleiding in de kunsten afgerond. Als student exposeerde Dos Santos regelmatig bij gerenommeerde galerieën en culturele instellingen in Portugal. In 2000 was ze een van de 31 belangrijkste Portugese kunstenaars en haar werk maakte deel uit van de tentoonstelling ‘Nationale Portugese Dag’ geopend door de premier van Portugal. Haar kunst bestaat dan uit fotografie, zeefdruk, schilderen en performance.

Sinds 2002 woont Dos Santos in Amsterdam, waar ze tot 2010 een kunstatelier heeft bij Stichting Ateliers Zuidoost. Hier heeft ze veel tentoonstellingen en projecten uitgevoerd, meestal performance en installatie, maar ook schilderijen en fotografie.

Red Women
Het project Red Women komt voort uit haar deelname in 2013 aan ‘Tekenen in Nieuw West’ en wordt het jaar daarop voor het eerst getoond in de MLB Galerie. Het zijn meer dan levensgrote tekeningen van vrouwen in rode kleur op papier. In de volgende jaren exposeert Dos Santos op verschillende plekken series van kleine tekeningen waarop de vrouwen, altijd in staande positie, in rode kleuren en zonder gezicht verschijnen.

Het concept van het kunstwerk, “’Red Woman” is momenteel in een veranderingsproces. Santos laat een tussenstand zien.

De vrouwen worden wazig of geisoleerd, en laten af en toe het gezicht zien, er is een poging tot zichtbare immaterialiteit.Tinten van zilver en goud worden nu toegevoegd, als hoop voor zichtbaarheid door een waardevol toegevoegd materialiteit.De kleur rood wordt intenser, dat wijst op passie, bloed, liefde en gevaar. Het verwijst naar de rode draad die door ieder mensen leven loopt.

Opening op zondag 3 oktober van 15.00 tot 17.00 uur door Ferry Wieringa!
Wat vindt de Amsterdamse schrijver-journalist Wieringa (www.ferrywie.nl) van de levensgrote rode werken van Dos Santos? Na corona check zijn 30 mensen welkom.

MLB Kijkzondag op zondag 10 oktober van 11.00 tot 12.00 uur met Paula dos santos. Meld je aan.
Kijken naar kunst was nog nooit zo leuk! Wil jij ervaren hoe verfrissend het is om op een andere manier te leren kijken? Wil jij ervaren hoe inspirerend het is om eens écht de tijd te nemen om te kijken naar een kunstwerk? Wil jij ervaren wat het met je doet als elke individuele inbreng evenveel waard is in een gesprek? En wil je ervaren wat kunst daaraan kan bijdragen? Deelname kosten € 3 pp. Meld je aan voor de KIJKzondag op ml.boel@planet.nl.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie