Reisimpressies

Renneke van der Linden, schilderijen, Michiel Nijkamp, tekeningen en collages

 Altijd een beetje op reis

In deze expositie delen Renneke van der Linden en Michiel Nijkamp hun herinneringen aan de vele reizen die zij maakten, eerst met zijn tweeën en later met hun kinderen erbij. Maar zij doen dat elk op hun eigen wijze. Terwijl de schilderijen van Van der Linden sterk figuratief en kleurrijk zijn, bijna primitief, maakt Nijkamp gedetailleerde abstracte tekeningen met figuratieve elementen, meer raadselachtig. Een interessante combinatie!

Renneke van der Linden, naïf primitief
Geboren in 1968 in Pakistan reisde ze met haar ouders en zussen op haar achtste over land naar Nederland. Tijdens die reis tekende ze in een dagboek en leerde op die manier verslag doen van de dingen die ze zag en meemaakte. Haar doeken worden bevolkt door mensen, gebouwen en dieren, zeeën, luchten en rivieren. Alles onderweg eerst gefotografeerd en later op haar atelier in Arnhem via compositietekeningen omgezet in olieverfschilderijen. “Bij het uitwerken van de foto’s ben ik nog altijd een beetje op reis”. Voor deze expositie brengt ze werk mee geïnspireerd door o.a. Kenia, Israël en Turkije.
Van der Linden studeerde onder meer aan de HKA in Arnhem en de AKI in Enschede. Met de Primitieven vergeleken worden vindt zij niet zo erg: “Er is iets met mijn perspectief aan de hand wat feitelijk niet correct is, naïef overkomt en eigenlijk mijn visitekaartje geworden is. Mensen zeggen er vaak wat over en vinden het typisch iets voor mij.”

 

Michiel Nijkamp, abstract, raadselachtig
Michiel Nijkamp maakt tekeningen, collages en schilderijen. Hij heeft de kunstacademie in Arnhem gevolgd en in 1993 zijn diploma Vrije Kunst gehaald.

Het werk wordt gemaakt met tekenpen en is bescheiden van formaat: hij maakt het in tekenboeken. Ook gebruikt hij wel kleurpotloden of andere materialen. Hij speelt met vrije perspectieven, structuren, schaduwen en lijnenspel. Om de collage-elementen

heen vlecht hij een tekening. Soms staat het getekende deel los van de collage maar meestal is het tekenen een reactie erop. Het collagemateriaal dat hij gebruikt roept vaak herinneringen op aan de reizen die hij met Renneke maakte naar o.a. China, Israël en Frankrijk. Reizen, de rode draad in deze expositie.

MLB Art Talk op donderdag 15 juni van 19.30 tot 20.30 uur
Tijdens de MLB Art Talk kunnen belangstellenden in een informele sfeer onder leiding van galeriehouder Marie-Louise Boel en van gedachten wisselen met de kunstenaars over hun werk. Aanmelden kan door te mailen naar ml.boel@planet.nl. De toegang is gratis.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie,