Timothy de Graaf

Hij is al 26 jaar kunstschilder en tekenaar. Hij maakt schilderijen, tekeningen en beelden en gebruikt voornamelijk olieverf, doek, houtskool, hout en soms klei. Daarnaast werkt hij bij SWDA, Stichting Welzijn Doven Amsterdam. Hij maakt het Amsterdams Visueel Nieuws (AVN). Hij doet alles zelf, regie, camera en montage.

Timothy de Graaf over zijn werk:
“Ik hou van moeilijke onderwerpen. Dan ga ik met veel geduld te werk.Ik experimenteer tijdens het schilderen met fijn schilderen tot grof schilderen, afhankelijk wat ik op dat moment prettig vind voelen. Speel met donker en licht. De bijzondere belangrijke delen in het schilderij worden licht. Daar trekt de aandacht naartoe. Zowel in een portret als in een stilleven. Wat ik bijvoorbeeld een echte uitdaging vind, is het schilderen van een metalen middeleeuwse helm.
Ik probeer de olieverf dik aan te brengen wat natuurlijk een risico is, het mag niet fout gaan.Ik probeer heel bewust te schilderen. Niets komt zomaar op het doek. Ik wil me niet haasten. Goed blijven kijken.Ook besteed ik altijd veel aandacht aan de lijsten die ik zelf maak, met veel zorg. Daarnaast heb ik ook een groot aanbod in schilderijen zonder lijsten. Ik vind het prachtig hoe je een sfeer kan scheppen door een schilderij op te hangen in bijvoorbeeld een woonkamer, restaurant of café.
Zo heb ik ooit zelf een muurschildering gemaakt van 12 meter lang. Dit betreft een simpele schildering over gebarentaal.
In 1990 heeft Gerard -Jan Kleer een ontwerp gemaakt voor de gebarentram. Een tram die jarenlang door Amsterdam heeft gereden en zo de Amsterdammers heeft getrakteerd op prachtige tekeningen van gebarentaal. Een paar jaar geleden werd deze tram uit de running gehaald en verdween hij uit het Amsterdamse straatbeeld. De fraai beschilderde deuren werden eraf gehaald en werden gedoneerd aan SWDA. (Stichting Welzijn voor Doven in Amsterdam).Deze deuren heb ik opgehangen aan de muur en zo heb ik zelf een schildering gemaakt met gebarentaal als onderwerp.”