Untitled

Jane Piqué

keramische sculpturen 

In 2018 exposeerde Jane Piqué haar keramische sculpturen voor de eerste keer in MLB Galerie. Nu komt zij terug met recent werk: monumentaal, kleurrijk, aards en met duidelijke sporen van haar culturele achtergrond, Suriname en Afrika. “Deze expositie voelt voor mij als thuiskomen, de galerie een warm bad. Maar vooral ben ik heel benieuwd hoe het publiek dit nieuwe werk zal ervaren. De titel van de tentoonstelling is niet voor niets Untitled: de kijker mag het zelf invullen!”

Jane Piqué is geboren in het dorpje Onverwacht in Suriname en woont sinds 1979 in Amsterdam. Als klein kind leerde zij van haar grootmoeder spelenderwijs met klei om te gaan door er haar eigen speelgoed mee te maken. Daar ligt de basis voor haar band met het materiaal. Werken met klei is voor Piqué meditatie: de klei in haar handen voelen, kijken naar alle bewegingen in de klei en daaruit iets organisch laten ontstaan. Het resultaat verrast haar iedere keer weer.

In deze expositie is haar werk nog kleurrijker dan in 2018. Vormen zijn meer open. Ook de binnenkant mag nu gezien worden. Je ziet daar een intrigerend spel met glazuur.

Klei-wijzer

Piqué wil een reis door Afrika maken om alle facetten van de Afrikaanse keramiek te leren kennen. Meer leren en ontdekken, vooral over glazuur en hoe je daar mee kunt spelen. Piqué kleide jarenlang bij keramiste Dorothé van Agthoven in de Amsterdamse Pijp en bezocht gedurende twee jaar de Kleiacademie van Hans Ludenhoff. Daarna volgden vele workshops en cursussen.

Jane Piqué is sinds 2010 actief als keramist en exposeert regelmatig in Nederland en Suriname. Twee keer deed zij mee aan de Suriname International Art Fair (SIAF).

Opening op zondag 6 november van 15.00 tot 17.00 uur

Gepassioneerde oprichter en art director van de Kleiacademie, Hans Ludenhoff opent deze expositie (https://www.kleiacademie.nl). Muzikale omlijsting van jazzgitarist Lars Bernsmann (https://youtu.be/_zCfHg2mTjw).

MLB Kijkzondag op zondag 20 november van 16.30 tot 17.30 uur met Jane Piqué.

Kijken naar keramiek was nog nooit zo leuk! Wil jij ervaren hoe inspirerend het is om eens écht de tijd te nemen om te kijken naar een kunstwerk? Wil jij ervaren hoe verfrissend het is om op een andere manier te leren kijken? Wil jij ervaren wat het met je doet als elke individuele inbreng evenveel waard is in een gesprek? En wil je ervaren wat kunst daaraan kan bijdragen?

Meld je aan voor de KIJKzondag op ml.boel@planet.nl. Wij zorgen voor een hapje en drankje voor dit leuke einde van je weekend. Deelname € 3,-.

Voor meer informatie: mlbgalerie.nl, facebook.com/MLBgalerie, janeceramics.nl

Openingswoord Hans Ludenhoff