What’s next II?

Timothy de Graaf: schilderijen, houtskooltekeningen en meer

Prettig visueel, net als Rembrandt…

Na twee jaar keert de in Australië geboren kunstenaar Timothy de Graaf terug in de MLBgalerie. Van vrijdag 8 tot en met zaterdag 28 mei exposeert hij 26 nieuwe werken waarvan er 17 verstopt zitten in een houten kast.

Timothy de Graaf is al 26 jaar kunstschilder en tekenaar. Hij werkt voornamelijk met olieverf, doek, houtskool, hout en soms klei. Daarnaast maakt hij korte films, waaronder het Amsterdams Visueel Nieuws voor de Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA).

“Ik houd van moeilijke onderwerpen. Dan ga ik met veel geduld te werk. Tijdens het werken experimenteer ik met fijn tot grof schilderen, afhankelijk van wat op dat moment prettig voelt. Ik speel met donker en licht. De bijzondere, belangrijke delen in het schilderij worden licht: daar trekt de aandacht naar toe. Ik probeer heel bewust te schilderen, niets komt zomaar op het doek. Me niet haasten, goed blijven kijken. Ook besteed ik veel aandacht aan de lijsten, die ik zelf maak.”

De expositie

De tentoonstelling bestaat uit verschillende onderdelen. Er zijn grote olieverfschilderijen, waarin goed te zien is hoe De Graaf experimenteert met verf: grof, fijn of glad werken, gedurfde, fraaie kleuren – alles opdat het fijn is om naar te kijken. Prettig visueel, noemt hij dat, net als Rembrandt… Bij de houtskooltekeningen heeft De Graaf een nieuwe eigen techniek gebruikt door te werken met papier op triplex waarop een speciaal afgietsel is gesmeerd dat op glas lijkt als het opdroogt.

Een heel bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is een kast, zelf gemaakt van Amerikaans essenhout, waarin 17 kleine schilderijen verstopt zitten van onder andere een stilleven, een naaktmodel, een landschap en dieren. Als de kast open gaat komen de kleuren tevoorschijn…

Tenslotte is er een korte speelfilm van De Graaf, getiteld Blijf of Hemel. Het scenario schreef hij samen met Jean Couprie en de acteurs zijn allen doof.

MLB Art Talk op donderdag 19 mei om 19.30 uur

Tijdens de MLB Art Talk kunnen belangstellenden in een informele sfeer onder leiding van galeriehouder Marie-Louise Boel en met behulp van een gebarentaaltolk van gedachten wisselen met de kunstenaar over zijn werk. De art talk vindt plaats op donderdag 19 mei van 19.30 tot 21.30 uur. Er is deze keer een extra beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan door te mailen naar ml.boel@planet.nl. De toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie, www.timothydegraaf.nl