Raak me (niet) aan

Albert de Wilde, schilderijen en tekeningen

 

 Uiterst kwetsbaar en gevoelig. Verlangend, intiem.
Van 5 tot en met 27 februari exposeert de Amsterdamse kunstenaar Albert de Wilde (Zutphen 1951) niet eerder gepresenteerd werk in de MLB galerie. Thema van de expositie is ‘intimiteit’. Als de lijnen en vegen elkaar raken, gaan zij iets met elkaar aan. Nieuwe vormen ontstaan, hun individualiteit verdwijnt. Net als bij mensen kan deze intimiteit tot harmonie leiden, maar even zo goed tot conflict.

 Albert de Wilde
“Mijn werk is een schilderkunstige ontdekkingstocht door tijd en ruimte, langs verleden en toekomst, verbeeld in een gestold nu. Een zoeken naar lijnen en kleurvlakken die nog niet geheel zijn gevormd en in betekenis nog vrij zijn.

Het liefst werk ik op papier dat al een tijdje door mijn atelier heeft gezworven. De materialen waarmee en het papier waarop ik werk zijn niet alleen middelen om tot een verbeelding te komen, maar zijn ook deel van die verbeelding. Ze hebben voor mij sterk de betekenis van verandering, met een eigen historie, die ik mee hoop te nemen in een nieuwe (tijdelijke) betekenis. Het fysiek geheugen noem ik het.

De beweging van mijn handen over het papier, kleuren, maar ook lijnen en vlakken. Intuïtief gekozen. Beelden, gedachten over beelden, voorstellingen of verhalen. Ontdekken wat mijn geheugen is vergeten of nooit heeft gekend. Bewegen en ontmoeten. Zoekend naar een groeiende openheid zijn herkenbare figuren veranderd in vlakken en lijnen, die uiteindelijk los geraken van herkenbare vormen en beelden. Niet iets verbeelden, maar die verbeelding zijn.
Later als ik er naar kijk komt de herkenning, opent zich een vertelling, een beeldverhaal. Die ervaring hoop ik te delen.”

De expositie
De tuinkamer van de galerie vormt het hart van de expositie. Hier hangt het meest persoonlijke werk, zwart-wit. Vandaaruit naar buiten toe verschijnt meer kleur. Korte verhalen over intimiteit. Een lijn een veeg, nog een lijn. Alle met een identiteit, met karakter. Mooie tekeningen, met gevoel gemaakt. Soms aarzelend, kwetsbaar en intiem, andere weer krachtig met vaste hand en overtuiging, maar net zo intiem.

 
MLB Art Talk donderdag 18 februari 19.30 uur
Tijdens de MLB Art Talk kunnen belangstellenden in een informele sfeer onder leiding van galeriehouder Marie-Louise Boel van gedachten wisselen met Albert de Wilde over zijn werk. De art talk vindt plaats op donderdag 18 februari van 19.30 tot 21.30 uur. Er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan door te mailen naar ml.boel@planet.nl. De toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgaleriewww.wilde.exto.nl