Arrêt sur Image

Bert Wils
fotografie van collages

Stop bij beeld’  is de vrije vertaling van de titel van de expositie van Bert Wils bij MLB Galerie. En dat is ook wat Bert Wils in zijn “stills” doet. Hij stelt een beeld samen, stopt en maakt een foto (steeds vanuit het zelfde perspectief). Het is een afgewogen moment, in fotoprint.

Samenraapsels vastleggen
De tentoonstelling bij MLB Galerie bestaat uit een serie werken, die het beste te omschrijven zijn als “ mixed media”. Met materiaal uit zijn directe omgeving, zijn werkplaats, maakt hij een nieuw beeld door “samen te stellen”. Daarna maakt hij een foto. Dat is het begin van het proces van schuiven met “de samenraapsels van wat er in mijn werkplaats rondslingert”. Enveloppen, briefjes, boeken en verpakkingen. Het uiteindelijke werk is een “arrêt sur image” (een still) geworden.

Bert Wils volgt zijn proces van schuiven, sorteren en afwegen, een proces dat vloeiend en intens is. Wat je als kijker uiteindelijk te zien krijgt  is een “arrêt“. Een nauwkeurig afgewogen moment, in fotoprint.

Sinds enkele jaren werkt hij regelmatig in Frankrijk, waar dit werk ook deels is ontstaan. De titel, en met name de nauwkeurige omschrijving van een moment en beeld heeft hem doen besluiten deze tentoonstelling een Franse titel te geven.

MLB als Installatie
Omdat de omstandigheden en uitgangspunten voor de werken vooraf zijn bepaald, kun je spreken van een concept. Alle werken zijn in dezelfde ruimte gemaakt, met bestaand licht, met dezelfde camera, objectief en standpunt. De presentatie is vervolgens ook zo bepaald, dat de omgeving van de werken neutraal is, en het ‘beeld” de hele ruimte krijgt. Omdat er zo nadrukkelijk vanuit een vooraf bepaald idee gewerkt is, ervaart Bert Wils deze tentoonstelling als een installatie.

MLB Art Talk op donderdag 13 augustus van 19.30 – 21.30 uur
Op  13 augustus zal de MLB ART talk plaatsvinden. De MLB-talk is het gesprek met de kunstenaar, Bert Wils,  over zijn werk: de achtergrond en het creatieproces van het werk. Bert Wils wil in dit kunstgesprek een inhoudelijkere discussie aangaan over het begrip vervlakking. En de effecten daarvan op de beeldende kunst. Dat wordt spannend!

Kom daarvoor op donderdag 13 augustus van 19.30 tot 21.30 uur luisteren naar en praten met de kunstenaar, tijdens een vraaggesprek geleid door de galeriehoudster Marie-Louise Boel. Er is een beperkt aantal plaatsen. Reserveren noodzakelijk. Aanmelden kan door te mailen naar ml.boel@planet.nl

Bert Wils
Bert Wils (1955) is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. De afgelopen jaren heeft Bert Wils er bewust voor gekozen om niet te exposeren zodat hij een nieuw concept en werk kon creëren. Deze expositie bij MLB galerie is zijn nieuwe begin.

Meer informatie is te vinden op: www.mlbgalerie.nl, www.bertwils.com
en Facebook: www.facebook.com/MLBgalerie